Почетна » Кршимо одлуку УН, а очекујемо поштовање резолуције о Косову

Кршимо одлуку УН, а очекујемо поштовање резолуције о Косову

од admin
0 коментар

 

Колико јуче поруком упозорења огласио се Петер Стано, портпарол ЕУ. Ниједна држава-чланица ЕУ нема амбасаду у Јерусалиму.

Било какви дипломатски кораци који би могли довести у питање заједнички став ЕУ о Јерусалиму ствар су озбиљне забринутости и жаљења, рекао је Стано. Агенција АП је ово протумачила као упозорење Србији и Косову.

Након потписивања споразума у Вашингтону, који неки називају „историјским“, у српским медијима пак још одјекује вест о обавезивању Београда да премести своју амбасаду у Јерусалим до јула следеће године што није учинила ниједна држава сем САД и Гватемале.

На исто се обавезала и косовска страна а заузврат су добили обећање да ће Израел признати независност Косова. Због овога, поједини аналитичари истичу да Београд има „више штете него користи“ од споразума.

Амбасада Палестине у Београду већ је реаговала по овом питању истичући да је одлука о премештању амбасаде Србије противна међународном праву.

Амбасадор Палестине у Србији Мохамед Набхан говорио је о томе за Данас наглашавајући да се нада да ће се Србија предомислити око овог потеза и очувати добре односе са палестинским народом.

– Србија је нама традиционално пријатељска земља и ми ћемо учинити све да очувамо добре односе. Међутим, то не значи да ми прихватамо најављену могућност премештања амбасаде због тога што постоји Резолуција 478 Савета безбедности Уједињених нација (УН) којом се забрањује државама да премештају своје амбасаде у Јерусалим. Наравно, све државе имају суверено право да раде шта хоће, али да воде рачуна о међународном праву. Као што се ми држимо резолуције 1244 и нисмо признали независно Косово, исто тражимо од наших пријатеља, нагласио је Набхан. Он додаје да то ипак не значи да ће Палестина повући еквивалентан потез и разматрати признање независности Косова.

Спољнополитички коментатор Милан Мишић истиче за Данас да овакав потез представља значајан заокрет у спољној политици Србије и прилично нагло усаглашавање са Сједињеним Државама.

– Мислим да смо на неки начин и ми и косовска делегација искоришћени, с тим што је у нашем случају штета већа. Када се подвуче црта – Косово је добило признање једне важне државе Израела, а ми смо се, са друге стране обавезали да учинимо нешто што сем Гватемале, не рачунам САД које су традиционално патрон Израела, нико није учинио. Тиме смо прекршили једну од резолуција УН и додатно смањујемо степе усаглашености са спољном политиком ЕУ којој тежимо, упозорава Мишић.

Он додаје да је уверен да ће због овог питања Србија добити критике већ током актуелне посете председник Вучића и делегације Србије Бриселу.

– Питање је на који начин ће те критике бити саопштене али последице ћемо сигурно видети у догледно време. Спекулише се да би нека од казнених мера могло да буде неотварање поглавља у процесу преговора и заузимање оштријег става према нама у главним центрима Уније – Берлину и Паризу.

Бивши амбасадор Србије у Берлину и Лондону Огњен Прибићевић изјавио је да је одлука о пресељењу амбасаде Србије из Тел Авива у Јерусалим један од најзначајнијих спољнополитичких потеза који је Србија повукла у последњих десетак година.

„То је изузетно храбра, али и ризична одлука. Храбра зато што је само Гватемала поред САД преселила амбасаду у Јерусалим. Значајна је јер приближава Србију САД“, рекао је Прибићевић за београдске медије. Он је указао да је та одлука ризична јер неће наићи на добар пријем у муслиманским земљама, посебно у Палестини, Ирану и Турској.

Снимак на мрежама

На друштвеним мрежама велику пажњу је привукао и снимак дела посете Вучића и Хотија Белој кући у коме се види тренутак у коме вучић потписује споразум и има збуњени израз лица док се у позадини изговара да је договорено да ће амбасада Србије бити премештена у Јерусалим до јула следеће године.

Реакција већег дела јавности на Вучићев израз у овом тренутку јесте да он није ни знао шта потписује те да му је то наметнуто од стране Трампове администрације.

Спољнополитички коментатор Милан Мишић, пак оцењује да је разумљиво интересовање и изненађење јавности за ову сцену али да он не верује да Вучић није знао шта стоји у документу.

И Додик најављује пресељење

Политику Београда у стопу следи и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик те је најавио да ће већ у понедељак Председништву БиХ упутити захтев да БиХ амбасаду у Израелу из Тел Авива премести у Јерусалим.

„Ја ћу упутити Председништву БиХ захтев да донесе одлуку и измести Амбасаду БиХ из Тел Авива у Јерусалем, јер очигледно је да је то високи интерес САД“, казао је Додик на седници Народне Скупштине РС.

Александра Поповић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар