Почетна » У „Пандориним папирима“ и тајни рачун адвоката Исаиловића, блиског врху власти

У „Пандориним папирима“ и тајни рачун адвоката Исаиловића, блиског врху власти

од admin
0 коментар

 

Био је државни празник 3. августа 2015. године на Британским Девичанским Острвима и тамошња агенција која оснива офшор фирме „Trident Trust“ није радила тога дана.

Стигао им је, међутим, мејл из Београда од особе којој се очигледно журило.

„Само ме обавестите да ли ће компанија бити потпуно основана до 24. августа, јер наш клијент жели да отвори рачун у банци тог дана. Извињавам се што вас прекидам за време празника“, написао је адвокат приправник Радомир Богдановић.

Компанија је, заправо, већ била основана 31. јула те године, а врло брзо је Богдановићу достављен сертификат у којем се види да је клијент управо његов шеф – познати београдски адвокат Игор Исаиловић у чијој канцеларији је радио.

Доказ да је Исаиловић основао офшор фирму

Овај утицајни адвокат годинама је уско сарађивао са министром финансија Синишом Малим, а имао је и фирму са премијерком Србије Аном Брнабић која га назива „пријатељем“. Овог адвоката често ангажује и Никола Петровић, кум председника Србије Александра Вучића.

Фирму на Британским Девичанским Острвима Исаиловић је назвао „New Moments Consulting“ и, сем што је био њен власник, био је и директор, показује документација међународног пројекта „Пандорини Папири“ који предводи Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) и у којем учествује КРИК. Земља коју је Исаиловић изабрао да отвори фирму позната је по томе да је једна од најзатворенијих офшор дестинација, односно да тамо могу да се оснују фирме – а да готово нико не може да утврди ко је њихов власник.

гор Исаиловић (фото: фејсбук)

Сврха компаније, судећи према документима, била је да Исаиловић преко ње тајно буде власник банковног рачуна. Ова фирма му није била потребна дуго. Већ 15. јула 2016, само годину дана након оснивања, је угашена.

Економиста и потпредседник опозиционе Социјалдемократске странке Горан Радосављевић каже да су ова фирма и рачун основани вероватно да би Исаиловић наплатио неку провизију.

„Рачуни и фирме на офшор се отварају, између осталог, да би се неки посао сакрио или наплатила нека провизија“, каже Радосављевић за КРИК. „Релативно брзо затварање такве фирме указује на могућност да је отворена само за премошћавање трансфера неког новца, а највероватније са циљем да се трансакција сакрије.“

Радосављевић каже да би, пре свега, пореска управа требало да истражи овај случај.

Документа која су процурела из агенције „Тридент труст“ не откривају податке о уплатама на тајни Исаиловићев рачун, а ни он није одговорио на питања која су му новинари КРИК-а послали.

Мејл који је Исаиловићев приправник послао агенцији „Trident Trust“

Србија као офшор зона

Са пословањем преко офшора Исаиловић је добро упознат.

У ауторском тексту за економски магазин „Профит“ писао је о детаљима офшор пословања и навео је и како би Србија, у случају да постане офшор зона, имала користи јер би тиме пунила буџет.

Исаиловић је дуго година блиско сарађивао са човеком од кога је могао доста да научи о пословању преко офшора – Синишом Малим.

„Исаиловић је био на почетку каријере и Синиша га је узео под своје и научио послу“, испричала је бивша супруга министра финансија, Марија Мали, у интервју за КРИК пре неколико година.

Исаиловић је од Малог научио о офшор компанијама

Истог месеца када је основао ову офшор компанију, у јулу 2015, Исаиловић је у Србији основао фирму „Energy & Innovation“ заједно са премијерком Брнабић. Није познато које је тачно послове имала ова фирма која је била регистрована за инжењерске делатности.

Говорећи раније за КРИК о свом односу са Исаиловићем, Брнабић је навела да га је упознала када је са његовом адвокатском канцеларијом радила на потенцијалном инвестирању у Србији из области енергетике и додала да су „временом постали пријатељи“. Овај адвокат је такође заступа на суду.

Моћни клијенти

Исаиловић је близак бившем урбанисти Града Београда Фолићу (фото: инстаграм)

Осим Брнабић и Малог, Исаиловић је међу клијентима и пословним партнерима имао и друге утицајне људе.

Председников кум Никола Петровић ангажује га да га заступа на суду. Петровић такође послује преко офшора – у пројекту „Пандорини Папири“ новинари КРИК-а открили су да је од 2016. имао фирму коју није пријавио Агенцији за спречавање корупције.

Исаиловић је имао заједнички посао и са некадашњим првим урбанистом Града Београда Милутином Фолићем. Њих двојица заједно су основали фирму „Силлаге“ – агенцију за продају луксузних станова из великих стамбених комплекса чију је градњу, док је радио у Граду Београду, помогао управо Фолић, како је раније открио КРИК.

Овог београдског адвоката ангажовали су и медијски тајкуни. Исаиловић на судовима заступа провладине таблоиде „Српски телеграф” и „Ало”, а за бизнисмена Бобана Рајића је регистровао компанију која је купила дневни лист „Вечерње новости“, о чему је писало Раскрикавање.

Најкотроверзнији Исаиловићев клијент ипак је озлоглашени бизнисмен са севера Косова Звонко Веселиновић, коме је помагао да оснива фирме.

Крик

Можда ти се свиди

Оставите коментар