Почетна » Шабац: „Рат“ због евакуације

Шабац: „Рат“ због евакуације

од admin
0 коментар

Седница локалног парламента у знаку расправе лањских и недавних поплава. Зашто је градоначелник писао Вучићу, те тражио помоћ ОЕБС и Мајкла Давенпорта?

ГРАДОНАЧЕЛНИК Небојша Зеленовић (ЗЗС), на јучерашњој седници шабачког локалног парламента оптужио је напредњаке да су у ноћи између суботе и недеље, у Горњој Врањској, злоупотребили функције и ставили се у службу спасавања грађана од поплава (!?). Тврди да су и у мају прошле године незаконито преузели Градски штаб за ванредне ситуације, а да Република још није платила цех одбране града – од 65 милиона динара.

– У мају је грубо кршен закон, а одбраном је руководио нелегални штаб. То се поновило и 28. марта. Ми смо обишли Мамутов поток, видели да је све у реду и отишли, а онда сам увече чуо да је непозната особа наложила хитну евакуацију становништва. Када сам поново отишао тамо, видео сам возила, чамце, људе-жабе – истакао је Зеленовић са скупштинске говорнице, љут што је „неко“ преузео његов део посла и позвао припаднике Сектора за ванредне ситуације МУП Србије, због чега је, каже, морао да пише председнику Владе Србије, а пожалио се и шефу делегације ЕУ у Србији, те мисији ОЕБС.

Како је најавио, намерава и да против непознатих починилаца из СНС поднесе кривичне пријаве надлежним државним органима…

– Немојте подносити пријаве против Н. Н. лица, него против мене лично, односно чланова и симпатизера Српске напредне странке које сте видели у Горњој Врањској. Град је у мају прошле године бранио Штаб којим је командовао начелник Генералштаба, генерал Љубиша Диковић, а ја сам поносан на то што сам му био заменик и касније преузео вођство. Ако се испостави да сам прекршио закон бранећи насипе око града, спреман сам да одговарам – узвратио је народни посланик напредњака, Бобан Бирманчевић.

Иако је Комисија за обнову и помоћ поплављеним подручјима обавестила град Шабац да ће укупни трошкови настали ангажовањем механизације у одбрани од поплава бити рефундирани из буџета републике, али најпре треба да буду плаћени из локалне касе, владајућа већина инистирала је на томе да је једина у Србији закинута зато што овде на власти није СНС, већ опција која им се не свиђа…

– Срећом, ближе се локални избори, па ће градом престати да владају групе које никада нису искушале вољу грађана и странке које 2012. нису ни постојале – истакао је шеф одборничке групе напредњака, Блажа Кнежевић, док је његова колегиница Зорица Жегарац позвала градоначелника да се достојанствено повуче, тим пре што и сам тврди да су некакви Н. Н. починиоци, иако за то наводно није било разлога, толико моћни да наложе хитну евакуацију и грађани их послушају…

Александар Павловић (ДСС) додао је да би трошковима одбране од поплава, насталим у мају 2014, требало додати и фонтану са градске плаже, која је нестала без трага при високом водостају пре пар година. За штету која премашује 80.000 евра, вели, нико никада није одговарао, због чега предлаже да је надокнади – држава.

ПРЕКИД

КАДА је шеф одборничке групе СНС са говорнице затражио да свима буде омогућено једнако право на дискусију, од председника Скупштине, др Слободана Мирковића, добио је меру удаљења са седнице, после чега је одређена пауза.

У наставку рада, међутим, Блажо Кнежевић и остали напредњаци нису желели да напусте салу, па је наставак заседања заказан за данас у 9 сати.

А. ДЕЛИЋ    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар