Почетна » SafeJournalists: Безбедност новинара и даље је угрожена током извештавања са севера Косова

SafeJournalists: Безбедност новинара и даље је угрожена током извештавања са севера Косова

од Други Пишу
0 коментар

Екипе медија Каллxо.цом и РТВ Дукагјини нападнуте су док су извештавале о догађајима на северу Митровице 9. и 10. децембра.

Новинара Схкодранеа Дакаја и продуцента Валдета Салихуа са портала Каллxо.цом напала је група маскираних мештана 9. децембра током вожње. Следец́е вечери, док је новинарка Дорунтина Биликабасхи са РТВ Дукагјини извештавала уживо, поред ње је бачена експлозивна направа.

Према Удружењу новинара Косова (АГК) други напад, који се догодио у близини екипе РТВ Дукагјини, угрозио је и друге медијске раднике Т7, АТВ, РТК, Клан Косова и КТВ, који су извештавали са истог места.

Председник АГК-а, Џемајл Реџа, изразио је забринутост, имајуц́и у виду интензивирање напада на новинаре на северу. „Од почетка најновије епизоде ​​тензија у северном делу Косова, били смо сведоци 3 напада на ТВ екипе из Приштине. Ово је веома проблематичан тренд и бојимо се за безбедност десетина наших колега који немилосрдно извештавају из овог дела земље“, рекао је Реџа. „Поново позивамо оне који протестују да поштују рад медија, а такође апелујемо на Косовску полицију да створи безбедно окружење новинарима који раде свој посао. Такође, позивамо ЕУЛЕX и КФОР да помогну у обезбеђивању безбедности за све.”, додаје Реџа.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се свом члану АГК-у у осуди ових случајева и позива надлежне органе да гарантују безбедност новинара, посебно у деликатним временима. Штавише, позивамо одговорне институције да расветле све случајеве напада на новинаре који се дешавају на Косову, јер сваки некажњени случај доводи до више злочина према новинарима.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овим случајевима.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Можда ти се свиди

Оставите коментар