Почетна » SafeJournalists: Недопустиви притисци на слободу медија и новинаре у Републици Српској

SafeJournalists: Недопустиви притисци на слободу медија и новинаре у Републици Српској

од Други Пишу
0 коментар

Новинари и медији у Републици Српској у последње време мета су различитих врста напада и притисака.

Милорад Додик, председник Републике Српске, на пресс конференцији одржаној 8. марта у Бањој Луци на непримерен начин коментарисао је борбу новинара против криминализације клевете и нацрта измена Кривичног законика Републике Српске, по којем би се клевета криминализовала, а грађани и новинари кажњавали новчаним казнама и до 100.000 КМ (око 50.000 евра). Поред непримереног обраћања новинарима, Додик је најавио ригорозне мере против НВО сектора и удружења која се финансирају донаторским средствима, те појаснио како “САД у свом закону стране невладине организације или оне које финансирају странци називају страним агентима на простору САД“, и најавио да ће Република Српска преузети исту терминологију.

Дан након конференције, новинарима Александру Трифуновићу из Буке и Николи Морачи из ЕуроБлица вандали су изгребали аутомобиле. Бањалучка полиција тренутно истражује случај. Подсетимо, Морача је недавно саслушан у полицији и одузет му је мобилни телефон, након што је одбио да каже име извора информација, што је СафеЈоурналистс мрежа осудила. Додик није пропустио да се обрати и по овом питању, рекавши да “постоје индиције” да су новинари сами оштетили возила.

Из Удружења БХ новинари иситчу да је вандализам на имовину двојице новинара директна последица порука које јавности већ данима упућује Милорад Додик. Додик својом реториком таргетира новинаре који се боре против криминализацијом клевете као “неподобне”. Он јавно, именом и презименом, поједине новинаре означава „непријатељима система“, и само је питање времена када ће неки од тих новинара бити и физички нападнути јер је председник Републике Српске од њих направио мете, закључују из Удружења.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, захтева да полиција хитно истражи случајеве. Мрежа позива надлежне институције да осигурају неопходну заштиту новинарима док траје истрага и док се не пронађу починиоци. Од Милорада Додика и од свих осталих државних званичника очекујемо да престану са гушењем медијских слобода у Републици Српској и са “упирањем прста у новинаре”, јер се на тај начин угрожава безбедност новинара и њихових породица.

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне актере о овим случајевима.

Можда ти се свиди

Оставите коментар