Почетна » SafeJournalists:Зауставити континуиране нападе на новинара Хаџифејзовића и његову породицу у БиХ

SafeJournalists:Зауставити континуиране нападе на новинара Хаџифејзовића и његову породицу у БиХ

од Други Пишу
0 коментар

Уредник Face телевизије у Сарајеву Сенад Хаџифејзовић постао је жртва континуираних вербалних напада и увреда од стране кандидата Странке демократске акције (СДА) за опште изборе у Босни и Херцеговини.

Кандидат СДА Фарук Капиџић на свом Фејсбук профилу изнео је серију увреда на рачун Хаџифејзовића, називајући га, између осталог, “обичним лоповом”, “уцијењеном кукавицом”, “болесним” новинаром. Овакву Капиџићеву реакцију изазвао је сатирични део емисије Face ТВ у којем је приказана увредљива фотографија преузета са друштвених мрежа, а на којој је министарка БиХ, такође и чланица СДА. Ову Капиџићеву реакцију пратила је серија напада на Хаџифејзовића и говора мржње према овом новинару од стране симпатизера и чланова СДА на друштвеним мрежама. Након ове Капиџићеве реакције, уследио је низ напада на Хаџифејзовића и говора мржње према овом новинару од стране симпатизера и чланова СДА на друштвеним мрежама.

Удружење БХ новинари чврсто вјерује да је политички мотивисана и брутална хајка на Сенада Хаџифејзовића, његову породицу и Face ТВ недопустива и да представља грубо кршење права на слободу изражавања, укључујући право на слободу критике званичника и начина на који обављају своју јавну функцију.

Борка Рудић, генерална секретарка БХ новинара позива на поштовање правила преизборне кампање о слободи медија и сигурности новинара. “ Овај захтев се нарочито доноси на бројне следбенике и кандидате СДА, изузетно активне на друштвеним мрежама током предизборне кампање, који не презају од ширења мржње, хушкања и изјава које директно угрожавају сигурност Хаџифејзовића и његове породице, рекла је Рудић.

Зато је важно да се овим пријетњама хитно позабаве надлежни правосудни органи у овој држави, као и Централна изборна комисија БиХ која има законску могућност изрицања санкција свима који крше правила предизборне кампање“, закључила је Рудић.

СафеЈоурналистс мрежа, која представља више од 8.200 медијских професионалаца на Западном Балкану, придружује се својој чланици БХЈА у осуди пријетњи Хаџифејзовићу и подсец́а политичаре у Босни и Херцеговини да претње и хушкања не смеју бити одговор на могуц́е незадовољство радом медија, те их позива да користе законске инструменте као што су деманти, жалбе регулатору или подношење тужби за клевету.

 

СафеЈоурналистс мрежа ће обавестити релевантне националне и међународне заинтересоване стране о овом случају.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

 

Приштина – Скопје – Сарајево – Загреб – Београд – Подгорица, 29. септембар 2022.

 

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинара

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

 

 

Насловна фото: Принтскрин

Можда ти се свиди

Оставите коментар