Почетна » Вучић: Ако буде проблема с коронавирусом, избори неће бити главна тема

Вучић: Ако буде проблема с коронавирусом, избори неће бити главна тема

од admin
0 коментар

 

„Одлагања избора неће бити ако ствари будемо контролисали. Али ако буде проблема с растом броја заражених који не можемо да контролишемо, за нас је здравље на првом месту. Држава ће реаговати спремно и одговорно у циљу заштите живота људи“, рекао је Вучић након обиласка радова у Клиничком центру.

Он је додао да не жели да слуша захтеве за одлагање избора због опасности од заразе од истих људи који су у време пандемије и полицијског часа организовали протесте испред зграде Председништва и на Врачару.

„Рачунају да би корона могла да поквари изборе, јер ће у септембру да постигну не знам какво чудо. А када су се окупљали испред Председништва и на Врачару, у време полицијског часа, тада нису говорили да је то опасност. А засметао им је – и мени је – скуп другачије политичке оријентације на којем је било нешто више људи“, рекао је он.

Према његовим речима, Устав и закони су јасни и они одређују када се одржавају избори.

„Избори већ касне два или три месеца. Ми смо већ прешли све дозвољене рокове. Не разумем како неко мисли да поново одложимо изборе. У Хрватској чак иду на превремене изборе, а одржавају их скоро у исто време када и ми“, рекао је он.

Говорећи о мигрантима, Вучић је рекао да Србија има фер однос према тим људима, јер је имала исту такву врсту искуства и разуме муке људи који долазе из Сирије, Ирана, Авганистана или Пакистана.

„Увек смо показивали солидарност, па ћемо и убудуће. Нигде готово нисмо имали проблеме, а решавали смо их чим су се појављивали… Те људе дочекујемо са хлебом и сољу, али исто желимо и сигурност за градјане Србије и да им нико не упада у дворишта. И да спречимо међумигрантске сукобе“, рекао је он.

Не знам о чему бих разговарао с Обрадовићем

Председник Вучић је изјавио да с лидером Двери Бошком Обрадовићем, који девет дана штрајкује глађу испред Скупштине Србије, неће разговарати о померању датума избора.

“Не долази у обзир да разговарамо о томе да се крши Устав и иде на изборе кад се некоме прохте”, рекао је Вучић, упитан да ли је спреман да одговори на Обрадовићев позив за преговоре, а иначе је, каже, увек спреман да саслуша сваког ко има на нешто да се пожали.

Вучић је рекао да су Обрадовић и његови сарадници више пута говорили како са њим неће никада да разговарају и да су они који са “Вучићем разговарају велеиздајници”.

Додаје и да не зна о чему би сада, када је изборна кампања у току, разговарао са Обрадовићем. О његовом штрајку не жели, истакао је, да говори, те да прикупља јефтине политичке поене, јер би иначе имао шта да каже.

“Али, не пада ми на памет”, рекао је Вучић.

„Неће бити боље болнице у овом делу Европе“

Председник је, при обиласку радова на реконструкцији и изградњи Клиничког центра Србије у оквиру Фазе А, најавио да ће крајем 2022. године овај објекат бити завршен и истакао да се тиме здравствени капацитети земље вишеструко увећавају.

У првој фази изградње овог објекта биће изграђено 86.000 квадрата од чега ће 59.000 бити реконструисано, а 27.000 новоизграђено, а председник Србије Александар Вучић најавио је да ће ова фаза бити завршена до краја октобра.

„За нешто више од годину дана ћемо моћи да отворимо највећи део овога. Онда нам остаје друга фаза која ће бити завршена у септембру, октобру 2022. године, када ћемо имати завршен Клинички центар“, рекао је Вучић.

Он је рекао да је обнова КЦС од пресудног значаја, јер се капацитети земље вишеструко увећавају.

„Неће бити боље болнице у овом делу Европе. Овде ће бити 290 јединица интезивне неге, чиме се наши капацитету вишеструко увећавају. У овом објекту ће бити 532 мокра чвора, што говори о комплексности изградње“, рекао је Вучић.

Само опрема у првој фази изградње, према његовим речима, износи 40 милиона евра, док ће у другој бити уложено још три милиона, а биће решени и проблеми приступних путева и паркирања.

„У претходних неколико година могли смо да обновимо болницу Драгиша Мишовић, градску болницу на Звездари, земунску болницу, ВМЦ, да изградимо и додатну привремену болницу, комплетан нови Клинички центар у Нишу,да кренемо са изградњом и реконструкцијом десетина општих болница у Србији“, рекао је председник.

С председником Србије радове је обишао и министар здравља Златибор Лончар који је рекао да се овај објекат пореди са прављењем носача авиона.

„Ово ће бити најбољи здравствени објекат у региону са преко 2.000 просторија и 26 операционих сала. Кад се комплет заврши биће 1.000 лежајева за болеснике“, рекао је Лончар.

Министар здравља је поновио да ће један део радова бити завршен за нешто више од годину дана, истичући да је ово само део онога што се ради у здравственом систему Србије.

 Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар