Почетна » Одлука владе Аљбина Куртија: На Косово не може роба из Србије ако на пратећим документима није назначено „Република Косово“

Одлука владе Аљбина Куртија: На Косово не може роба из Србије ако на пратећим документима није назначено „Република Косово“

од admin
0 коментар

 „У трговинским односима са Србијом забрањени су документи за пољопривредне и индустријске производе у којима се користе називи места који садрже и друге елементе супротне Уставу Републике Косово, називи места у Републици Косово, али без имена државе – забрањени су они који не садрже Република Косово и садрже било који елемент који негира независност и суверенитет Републике Косово“, саопштила је косовска владе касно ноћас.

Иако је безмало питање сата ккада ће Скупштиа именовати нову владу, кабинет Аљбина Куртија наставио је с потезима које је он назвао реципроцитетом, а „измена и допуна одлуке о постепеној примени реципроцитета као принципа у односима са Србијом“ усвојена је 37. електронском састанку који је касно синоћ сазван на његов захтев Тако је Агенција за храну и ветерину од сада обавезна да у фитосанитарним и ветеринарским сертификатима користи грб и име „Република Косово“.

Том допуном Куртијеве раније одлуке о замени таксе од 100 одсто реципрочним мерама предвиђено је да су привредни субјекти из Србије дужни да прибаве „улазну дозволу за свако возило које превози робу која улази у Републику Косово“. А дозволу ће прибављати од Канцеларије за везу Косова у Београду, о којој се, током претходних година, како подећаћа Коссев, у јавности није много чуло.

„Одлука остаје на снази до даљњег и комерцијално предузец́е основано према правилима власти у Србији не може бити признато као правно лице, вец́ само у складу са Законом о трговинским предузећима“, такође је навела влада у Приштини.

Дачић: Нема наставка дијалога ако Приштина не повуче своје одлуке

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је неприхватљива одлука приштинске Владе да без посебне дозволе, на Косово не може да уђе српска роба ако на пратећим документима није назначено „Република Косово“ и да бриселски дијалог неће бити настављен док се све овакве одлуке не повуку.

„То је негација свих бриселских договора и ми са правом очекујемо да одлука буде повучена“ рекао је Дачић гостујући на РТС-у и додао да Србија никад није прихватила да на роби стоји „Република Косово“ јер би то било признање државности.

Ђурић: Ескалација рата са здравим разумом

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић ову одлуку назвао је “ескалацијом рата са здравим разумом”.

„Вечерашња одлука владе привремених институција самоуправе у Приштини о трговинској блокади, односно новој потпуној забрани за српску робу, представља ескалацију рата са здравим разумом који се месецима води из Приштине. То је истовремено атак на европске вредности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба“.

Он је затражио „хитне међународне санкције“ против Приштине због „оваквог илегалног поступка“, уз тврдњу да Србија „остаје у потпуности посвећена слободи протока робе, људи и капитала, како на својој територији, чији је Косово и Метохија несумњиви део, тако и у региону“.

„Уверен сам да ће политика такси, блокада и шовинистичких баријера које погађају и обичне грађане и привреду ускоро постати ствар прошлости“, навео је Ђурић.

Косовска влада је 31. марта донела одлуку да укине таксе од 100 одсто на робу из Србије и Босне и Херцеговине и крене са, како је то Курти често истицао, постепеном применом мере реципроцитета према Србији.

Влади Аљбина Куртија изгласано је неповерење крајем марта, а протекле недеље је косовски Уставни суд прогласио декрет косовског председника Хашима Тачија, о именовању Авдулаха Хотија из ДСК за мандатара нове косовске владе, уставним.

Лидер ДСК Иса Мустафа најавио је седницу Скупштине о којој ће се рапсрављати о новоом мандатару најкасније за сутра, а чланови Куртијевог Самоопредељења најављују протесте.

Нову владу Косова договорили су лидери Демократског савеза Косова (ДСК) Иса Мустафа и Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај. Део нове коалиције би требало да буде и Српска листа која би требало да има два министра од којих ће један бити и заменик премијера.

Због одлуке Уставног суда Косова, покрет Самоопредељење најавио је протесте, алии петицију којом ће захтевати расписивање нових избора.

 Коссев, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар