Почетна » Обележено 15 година од смрти Слободана Милошевића, венце положили СПС, СРС и ПС

Обележено 15 година од смрти Слободана Милошевића, венце положили СПС, СРС и ПС

од admin
0 коментар

 

Испред Социјалистичке партије Србије венце су положили функционери Никола Шаиновић, Милутин Мркоњић и Снежана Пауновић, као и представници Социјалистичке омладине Србије и руководство Го СПС Пожаревац, саопштила је СПС.

Делегацију Српске радикалне странке предводио је потпредседник Миљан Дамјановић.

„Српски радикали поштују све што је Слободан Милошевић у злочиначком Хашком трибуналу урадио за Србију и српски народ и заувек ће памтити његову херојску борбу“, саопштила је СРС.

Милошевићу је пошту одао и председник Покрета социјалиста Александар Вулин у пратњи руководства странке.

Вулин је оценио да је бивши председник Србије и Савезне Републике Југославије (СРЈ) Слободан Милошевић „својим животом и смрћу, заслужио поштовање Србије и Срба али и свих људи који поштују борце за слободу“ и додао да ће историја „бити много праведнија према Слободану Милошевићу него што су били његови савременици“.

„Нису сви пријатељи Слободана Милошевића били ни његови пријатељи, ни пријатељи Србије, али сви непријатељи Слободана Милошевића су били искрени непријатељи Србије и то је било непогрешиво, историја ће то потврдити“, навео је Вулин, а пренео је Покрет социјалиста.

Бивши председник Србије и СРЈ Слободан Милошевић преминуо је на данашњи дан 2006. године у притвору Хашког трибунала у Шевенингену, где је био оптужен за ратне злочине почињене у ратовима на простору бивше СФРЈ.

На првим вишестраначким председничким изборима у Србији, децембра 1990. године, као кандидат СПС-а добио је 65,34 одсто гласова и постао први председник Србије.

За председника СРЈ изабран је у Савезној скупштини 25. јула 1997. и на тој функцији остао до 5. октобра 2000. године, када је под притиском јавности признао пораз на председничким изборима одржаним 24. септембра те године.

Милошевић се 7. октобра повукао с власти а ухапшен је у Београду 1. априла 2001. под оптужбом за финансијске малверзације повезане с царином.

Тај процес није вођен јер је на Видовдан, 28. јуна 2001. изручен Хашком трибуналу.

Милошевић је пред Хашким трибуналом оптужен за ратне злочине на Косову и Метохији, за ратне злочине и геноцид у БиХ и ратне злочине у Хрватској али је процес обустављен 14. марта 2006. године.

Милошевић је сахрањен у дворишту породичне куће у Пожаревцу.

Бета, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар