Почетна » Санда Рашковић Ивић: Институције Србије да се врате на север Косова и Метохије

Санда Рашковић Ивић: Институције Србије да се врате на север Косова и Метохије

од Други Пишу
0 коментар

Посланица и потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да још није касно да власт у Београду „искористи кризу на Косову и Метохији“ и затражи пребацивање преговора у нови оквир и повратак институција Србије на север Косова и Метохије.

Санда Рашковић Ивић је у интервјуу листу „Нова“ прецизирала да то не значи поделу Косова и Метохије, него „институционално разграничење севера с Приштином“ и повратак на 2012. годину, пошто је Бриселски споразум „мртав“.

Потпредседница Народне странке је навела да није прихватљив предлог Француске и Немачке који личи на споразум две Немачке.

„То је де факто и де јуре признање Косова као државе и требало би спречити активном политиком пријем Косова у УН. То је могуће. Уколико Вучић испуни обећање дато посланицима Народне странке у септембру у скупштини, а то је да напише писмо председницима Русије и Кине у којем захтева да те две државе сталне чланице Савета безбедности УН уложе вето на пријем Косова у УН, од пријема Косова у УН нема ништа“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да су посланици Српске листе враћањем у косовске институције, након свега 10 дана од „изласка из истих“, показали колика је мера њиховог патриотизма.

„Испада да је родољубље са све паролама ’нема предаје’ имало десетодневно трајање. Сва објашњења зашто су то урадили, тобоже да им мандате не узме неко други, нису уверљива. Испада да је све била представа“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„Овим својим чином они су преварили и понизили и судије и тужиоце, полицајце, царинике, административне раднике, оне људе који су изашли на протестни митинг у Митровици. Истина је да ће држава Србија финансијски помоћи људима који су напустили институције, али јединствени излазак из косовских институција је био величанствени устанак без оружја, а са повратком посланика Српске листе, тај чин побуне и устанка је постао фарса“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да је „јасно да су ти људи искоришћени и преварени“.

На питање да ли ће бити формирана Заједница српских општина, предвиђена Бриселским споразумом, Санда Рашковић Ивић је одговорила да је „од самог почетка била против“ тог споразума, јер је њиме укинута држава Србија и њене институције на северу Косова и Метолхије, и те институције су дате у руке самопроглашеном Косову, на чији устав се посланици, министри, судије и остали заклињу.

„Српска страна је дала и позивни број и енергетику… Заузврат није већ готово десет година добила Заједницу српских општина која, будимо искрени, није никаква Република Српска, већ савез српских општина по косовским законима. Курти, као фанатик који је властита лоша искуства с Милошевићевим властима претворио у политички кредо антисрпског деловања и чији је и формални страначки програм било стварање Велике Албаније, нема намеру да Србима на Косову и Метохији да и те мрвице које се зову Заједница српских општина“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Упитана да ли ће Србија попустити и по питању регистарских таблица попустити, као што је попустила и у вези са личним документима, а раније полицијом и судством, Санда Рашковић Ивић је одговорила да су регистарске таблице биле кап која је прелила чашу.

„Режиму у Београду је било потребно то одлагање од 10 месеци које су предложили Американци. И тих десет месеци би прошло, али у међувремену би на сцену ступио добро познати ’синдром кувања жабе’, где би се полагано Срби привикавали на промену, баш као и жабица којој подижете температуру воде, она полако заврши скувана, а да то није приметила или искочила из лонца на време, ако је одмах баците у врелу воду“, закључила је Санда Рашковић Ивић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар