Почетна » Санда Рашковић Ивић: Прогласити Бриселски споразум клинички и биолошки мртвим ако не буде ЗСО до краја године

Санда Рашковић Ивић: Прогласити Бриселски споразум клинички и биолошки мртвим ако не буде ЗСО до краја године

од Други Пишу
0 коментар

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да би Србија требало да прогласи Бриселски споразум „мртвим клинички и биолошки“ ако до краја године не буде формирана Заједница српских општина (ЗСО).

„То је предвиђено Резолуцијом о Косову и Метохији, коју је предложила Народна странка, и надам се да ће тај документ на посебној седници Скупштине Србије подржати сви који себе називају патриотама“, рекла је Санда Рашковић Ивић телевизији Нова С.

„Београд је властима у Приштини у претходних девет година препустио електроенергетски систем, повукао судство, полицију и све институције државе Србије са севера Косова и Метохије, а Србија није добила ништа, па ни ЗСО. То је процес у којем ми стално чинимо уступке а не добијамо ништа. Зато предлажемо повлачење из бриселског дијалога ако ЗСО не буде формирана до 31. децембра“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Посланица Народне странке је навела да је Србија у дијалогу „добила“ то да признаје документа самопроглашеног Косова и да председница Владе Србије Ана Бранбић мора да прелепи грб Србије на регистарској таблици аутомобила у којем је дошла на Косово и Метохију.

Санда Рашковић Ивић је додала је резолуцијом коју је предложила Народна странка предвиђено да би дијалог о Косову и Метохији, ако Србија Бриселски споразум прогласи мртвим, требало да буде настављен уз посредовање Контакт групе коју би чинили представници пет држава сталних чланица Савета Безбедности УН – Русије, Кине, САД, Велике Британије и Француске.

„Предлажемо да председник Србије пошаље писма председницима Русије и Кине у којима од њих тражи да уложе вето у Савету безбедности ако на дневни ред дође питање чланства Приштине у УН. Није довољно да Србија само каже да никада неће признати самопроглашено Косово него и да никада својим нечињењем неће допустити чланство такозваног Косова у УН“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је навела да би Србија требало да требало да предузме дипломатску акцију чији је циљ спречавање чланства Косова у организацији Унеско.

„Прошле недеље сам са колегама посланицима Народне странке била на Косову и Метохији и разговарали смо са Србима који живе у веома тешком положају јер се налазе између две невоље – Албанаца, који желе независну државу, и групе контроверзних људи везаних Српску листа која чини живот Срба веома тешким ако не подржавају Српску листу“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да се мора прецизирати „да ли се Србија бави Србима на Косову и Метохији или се бави и Србима и својом државном територијом“.

„По Уставу смо дужни да водимо рачуна и о Србима у бившим југословенским републикама, али то су независне државе. Не може власт да се сакрива иза помоћи народу, а да препушта државну територију“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар