Почетна » Санда Рашковић Ивић: Споразум је недвосмислено признање „Косова“

Санда Рашковић Ивић: Споразум је недвосмислено признање „Косова“

од Други Пишу
0 коментар

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да је „француско-немачки“ споразум недвосмислено признање самопроглашеног „Косова“ и да је би потписивање таквог документа представљало „државни удар на Устав Србије“.

„У сваком члану споразума је прича о ’Косову’ као држави. У првом члану говори се о добросуседским односима, а ми нисмо у шизофренији да будемо у добросуседским односима са самима собом. Ако је Косово и Метохија и по Уставу Србије и по Резолуцији 1244 Савета безбедности УН део Србије, онда ми не можемо да будемо у добросуседским односима“, рекла је Санда Рашковић Ивић у интервјуу листу „Нова“.

Санда Рашковић Ивић је навела да споразум предвиђа да се Србија неће противити уласку „Косова“ у међународне организације.

„Наравно да ’Косово’ неће стремити да уђе у међународно риболовачко друштво, него у Уједињене нације. Потом се наводи размена шефова мисија, дакле амбасадора, а њих могу да имају само државе, а не територије. Дакле, сваки члан овог споразума потврђује косовску државност“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да је председник Србије Александар Вучић требало да тражи да се у споразум дода да се Србија неће сагласити са пријемом „Косова“ у УН и да ће то активно спречавати.

„Вучић се сагласио са овим што јесте, што је дубоко погрешно и то је нека врста државног удара на Устав ове земље. Црвене линије које је помињао у скупштини су потпуно погажене“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Посланица Народне странке је навела да Вучић „вуче за нос“ целу Србију, српски народ и све којима је добробит државе на срцу, јер лаже да није прихватио „француско-немачки“ споразум, а јавност је од високог председника ЕУ за спољну политику Жозепа Бореља сазнала да је прихватио.

„Вучић лаже да је читао споразум посланицима у скупштини, а може да се провери да је споразум нон пејпер и да о томе не може да нам говори. То је скандал и ругање здравом разуму“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

„У српској историји 27. фебруар је вододелница. До сада нам је Косово отимано, а сада га Срби дају сами“, додала је Санда Рашковић Ивић.

Посланица Народне странке је рекла да ће опозиција деловати институционално и ванинституционално како би спречила потписивање споразума.

„Тражићемо скупштинско заседање, на којем ћемо захтевати да се овај папир одбаци и да позовемо председника на одговорност, по којој је то платформи преговарао. Ми смо у скупштини преварени, како опозиција, тако и његови, јер ни њима није рекао шта мисли да ради“, додала је Санда Рашковић Ивић.

„Бојим се да док се не блокира мост Газела, у овој држави ништа не може да се примени“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар