Почетна » БОРБА ПРОТИВ ПОСЛЕДИЦА ПАНДЕМИЈЕ ЗАХТЕВА СУОЧАВАЊЕ СА СТВАРНОШЋУ

БОРБА ПРОТИВ ПОСЛЕДИЦА ПАНДЕМИЈЕ ЗАХТЕВА СУОЧАВАЊЕ СА СТВАРНОШЋУ

од admin
0 коментар

 

Социјалдемократска унија сматра да су одлагање принудних извршења за комуналне услуге, новчана помоћ пензионерима, мораторијум на отплату кредита и друге мере које олакшавају економски положај становништва у Србији разумне, међутим оне би морале бити далеко шире ако желимо да заиста смањимо ризик од драстичног економског угрожавања људи због последица пандемије.

Пре свега, предвиђене мере не узимају у обзир да велики број грађана и грађанки Србије обесправљено ради у неформалном сектору без уговора, да кров над главом себи и својим породицама обезбеђују као подстанари на неформалном тржишту некретнина, и да уз све то једва састављају крај с крајем, без икакве уштеђевине за црне дане. Ово је социјална стварност Србије која је ужасна и у редовним околностима, а потпуно је девастирајућа у условима пандемије.

Самоизолација за старе особе под претњом притвора и драконског новчаног кажњавања можда звучи смислено ако се гледа искључиво из угла смањења здравственог ризика, међутим ова мера не узима у обзир да велики број пензионера и пензионерки, због погубних последица политике приватизације и политике штедње, не могу да преживе само од пензије, већ су присиљени да и даље раде, претежно у неформалном сектору. Уместо што ангажује ресурсе да кажњава старе људе због сиромаштва, држава би морала да своје службе, укључујући и војску, полицију и комуналну полицију, усмери на помоћ старима да преживе самоизолацију.

Посебно смо забринути што надлежне институције не саопштавају какве ће мере заштите применити у насељима у којима нема ни пијаће воде, а камоли хигијенске услова за спречавање ширења заразе. Веома је важно да надлежни што пре известе јавност како ће се борити против ширења заразе тамо где људи немају услове да се против ње боре сами, јер се у противном ствара утисак да су најугроженији делови друштва препуштени стихији.

Сматрамо да је у време ванредног стања због пандемије коронавируса непотребно вршити контролу у возилима јавног превоза. Јавни превоз, као и сви јавни сервиси у овако тешкој ситуацији морају радити у јавном интересу и бити свима доступни и бесплатни.

Апелујемо на носиоце власти на свим нивоима да борбу против последица пандемије воде првенствено у складу са потребама најугроженијих, јер највиши друштвени интерес у овом тренутку је да кризу пребродимо заједнички и солидарно.

У Београду, 18. марта 2020. године

Социјалдемократска унија

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар