Почетна » Шапић миран наредних шест месеци: Шта је последња седница Скупштине Београда донела власти и опозицији?

Шапић миран наредних шест месеци: Шта је последња седница Скупштине Београда донела власти и опозицији?

од Други Пишу
0 коментар

Једна од најважнијих последица јучерашњег неуспелог разрешења градоначелника Београда Александра Шапића је да се наредних шест месеци, дакле формално до маја, ово питање не може враћати на дневни ред Скупштине града, осим ако га СНС не иницира у шта је тешко поверовати.

У околностима у којима део опозиције зна да нема потребну већину за изгласавање смене градоначелника, али ипак 39 одборника (Уједињени, ДС, коалиција За добар град – Морамо и Народна странка) стаје иза тог предлога, а власт сазива и одржава седницу на којој пушта да опозиција покаже да нема већину, поставља се питање шта је онда седница донела опозицији а шта владајућим партијама СНС и СПС.

Уз то треба истаћи и да се градоначелник Шапић није ни појавио на седници, па опозициони одборници који су критиковали његов рад нису имали прилику да му то кажу у лице.

Мила Поповић, шефица одборничке групе „Уједињени“, за Данас каже да су се јуче виделе три ствари.

– Прву да је градоначелник Шапић кукавица који није смео да погледа у очи одборницима. Када су га бирали шепурио се, а јуче је побегао јер је и он свестан да је прекршио закон, нелегално градио и легализовао кућу од 403 квадрата. Друга важна ствар коју смо видели је одлука одборника СНС и СПС да сачувају на месту градоначелника Александра Шапића иако су свесни да је прекршио закон. Тиме су постали покровитељи Шапићевих кривичних дела и од тога не могу побећи такође кукавичком одлуком да не гласају. Трећа ствар коју смо видели јесте нервоза већине, неозбиљна аргументација и одсуство искрене подршке градоначелнику. Све у свему ова Скупштина до јуче није имала легитимитет јер је 70.000 Београђана више гласало против него за њих, а од јуче су сами себе претворили у заштитнике човека који је доказано прекршио закон и то три пута – указује она, чија је опозициона групација и предложила расправу о Шапићевом разрешењу.

А када је реч о шест месеци током којих је Шапић миран, каже да је иницијатива за ванредну седницу покренута када су се у јавности појавили докази да је градоначелник прекршио закон.

– Реаговали смо одмах јер сматрамо да такав човек не сме бити градоначелник – наводи Поповић.

Одборничка група Не давимо Београд – Морамо, имала је други приступ па је предложила расправу о горућим питањима у Београду попут загађења ваздуха и цене становања, али су предлог колега из опозиције подржали.

Добрица Веселиновић, шеф одборничке групе Не давимо Београд – Морамо, за Данас каже да је њима од почетка јасно да је Александар Шапић само „врх леденог брега“, тј. круна вишегодишње политике СНС-а и СПС-а која се спроводи у граду, а која за резултат има наставак приватизације свега, одузимање јавних добара, инвеститорски урбанизам.

– Не мислим да је опозиција јуче „изгубила“ јер смо видели ко је заправо опозиција, а исто тако нисмо чули шта (ни)је учињено на пољу побољшања енергетске ефикасности, немамо никакав одговор на стамбену кризу, а Београд је и даље међу најзагађенијим градовима на свету – наводи он.

Како додаје, за покрет Не давимо Београд и коалицију Морамо важно је да се покажу алтернативе оваквом вођењу града што је јуче и учињено предлагањем покретања опсежне друштвено одговорне станоградње, контролисањем цене закупнина станова, програмима енергетске ефикасности и субвенција за индивидуална ложишта као и предлогом за умањење цене централног грејања за период када противправно оно није било испоручивано грађанима.

Док Филип Таталовић, шеф одборничке групе ДС, сматра да то што наредних шест месеци опозиција неће моћи да покреће иницијативу за смену Шапића, не мења ништа јер он није био изабран њиховим гласовима па неће њима ни бити смењен у овом сазиву Скупштине.

– Биће смењен од стране СНС-а ако одлуче да им је постао превелики камен око врата или ће бити смењен заједно са СНС-ом на следећим изборима – каже он за Данас.

Према његовим речима, јучерашња седница је донела прилику да се коначно у Скупштини говори о највећим проблемима који муче град загађењу, стамбеној кризи и непоштовању најосновнијих закона.

– Такође је показала да се политика СНС-а своди на стварања паралелних стварности и потемкинових села. Најбољи пример нам је пружио господин Бакарец, када је на моје изношење чињенице да се од 3,5 милијарди евра вредног тржишта некретнина у Београду свега 600 милиона финансира из кредита а осталих 2,9 милијарде се плаћа у готовини из ко зна каквих извора, изјавио да је то зато што су Београђани богати па могу да купују станове у готовини. Сада Београђани могу сами да процене шта је стварност у којој живе, да ли им у сламарици стоји неколико стотина хиљада евра или је то сума коју готово нико ко поштено ради не може да сакупи за свој цео радни век – истиче Филиповић.

А политиколог Бобан Стојановић сматра да јучерашњом нико није ништа претерано добио.

– Није се ниста претерано добило ни са једне стране. То јест, Шапић је добио тиме што му није изгласано неповерење и добио је чињеницом што је само 44 одборника гласало за разрешење. А опозиција је управо изгубила на том пољу, показали су да нису јединствени и да однос није 57-53 што би говорило о релативно нестабилној градској власти – указује он за Данас.

Како закључује, овако се ништа није десило, опозиција је покренула механизам за који се одмах знало да ће бити неуспешан и то је то.

– Опозиција нема механизам за притисак да евентуално буде преверемених избора, њих ће бити само ако Вучић и Шапић нађу заједнички језик и ако им то буде одговорало (да не постоји ни најмања шанса да се на евентуалним изборима промени власт, а Шапиц ће тражити да опет буде носилац листе и градоначелник). Ако се не испуне ти услови – избора неће бити – закључује Стојановић.

Подсетимо, синоћње гласање се одвијало тајно, а од 110 одборника гласало је 45, док посланици СНС и СПС нису гласали. За разрешење Шапића гласало је 44 одборника, једна је био против. Будући да је гласање било тајно не зна се ко је још подржао смену из редова Двери и коалиције Нада, који су пре седнице најављивали подршку разрешењу.

Л.В.    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар