Почетна » Шапић најавио споменик Дражи Михаиловићу код Теразијске чесме

Шапић најавио споменик Дражи Михаиловићу код Теразијске чесме

од Други Пишу
0 коментар

Градоначелник Београда Александар Шапић је уочи седице града Београда новинарима образложио због чега се доноси ребаланс градског буџета и најавио нове пројекте чије финансирање треба обезбедити.

Градоначелник је најавио постављање комунално-безбедносних станица, односно увођење камера у 220 основних школа и 400 вртића. Све те камере пратиће се из једног надзорног центра, чије отварање је Шапић најавио за месец дана, преноси Н1.

Како је рекао, постојаће посебна служба која ће пратити камере у образовним установама, а све ће радити уз помоћ најмодернијег софтвера, казао је градоначелник.

Према његовим речима, тај софтвер реагује на оружје или било који тврди предмет.

„То ће да олакша полицији, а спремамо још један пројекат те врсте који ће посебно бити револуционаран“, рекао је Шапић.

За новембар месец је најавио изградњу „новог српског моста“, истичући да још не зна да ли ће се и формално тако звати. Његов завршетак предвиђен је за крај 2026. и почетак 2027. године, а тунел би требало да буде готов годину дана касније.

Шапић је најавио и конкурс за пројектовање новог зоолошког врат, који би требало да буде направљен по угледу на онај у Валенсији у Шпанији.

Градоначелник је говорио и о уклањању коцки из Карађорђеве улице, градњу четири саобраћајне траке и прављење обилазнице око центра града, како ју је назвао – „мале магистрале“. Код Теразијске чесме правиће се велика пешачка зона и повезивање са Калемегданом.

Шапић је казао да ће се данас формирати комисија за споменике и називање тргова и улица.

„Сад ћу позвати јавно, не могу да утичем на ту одлуку нити Град Београд може, али мислим да измештање Јосипа Броза из Музеја Југославије изузетно важно за спрски народ и измештање посмртних остатака четири народних хероја са Калемегданске тврђаве“, казао је Шапић, називајући је нашом највећем културном баштином која најмање има везе са комунистима.

Он је подсетио да одлуку о томе доноси Министарство културе, а градоначелник је обећао да ће град помоћи да се изврши „квалитетна ексхумација и да се та тела преместе“, истичући да неће никоме расипати кости.

Шапић је рекао да ће захваљујући најављеној комисији сута покренути званичну иницијативу за изградњу споменика Драгољубу Михаиловићу у парку Теразијска тераса испод Теразијске чесме.

Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар