Почетна » Шапић није сигуран за место градоначелника: У СНС све гласније приче о повратку Малог на чело Београда

Шапић није сигуран за место градоначелника: У СНС све гласније приче о повратку Малог на чело Београда

од Други Пишу
0 коментар

„А, него ко ће?“ Овако је Александар Шапић, доскорашњи градоначелник Београд и кандидат СНС за ову позицију одговорио на питање новинара да ли ће бити нови-стари први човек града. Ипак, ситауција није ни мало ружичашта за његову будућу позицију на Старом двору. Према нашим сазнањима, увелико се спекулише да би актуелни министар финансија Синиша Мали могао да буде нови градоначелник, а да се напредњацима не свиђа колике је дугове „назидао“ бивши ватерполиста и градоначелника. Велики улог је у игри и због изложбе ЕXПО, па не би било изненађење да Шапић након избора не буде поново први човек престонице.

Иако је Александар Шапић био кандидат за градоначеленика Београда и недавно врло јасно рекао да ће то и постати, постизборна комбинаторика Српске напредне странке (СНС) могла би да доведе до тога да будући први човек града постане актуелни министар Синиша Мали.

Врх СНС није задовољан како је Шапић водио град у претходном периоду, а према проценама у прошлој години је градску оставио у минусу од 72 милиона евра.

Град је практично запуштен, јавна предузећа на граници ликвидности и опстанка, а дугове које је Шапићева управа назидала нису забележени у досадашњој историји града.

Нису само дугови разлог због којих Шапић можда, на крају и неће бити градоначелник.

СНС је поставио питање изложбе ЕXПО као главно и горуће питање у Београду, што би могао да буде знак да ће Синиша Мали, човек од поверења председника државе поново постати градоначелник и почети да води рачуна о градској, уместо републичкој каси.

За то не постоје формалне препреке будући да је Мали био 58. на изборној листи у граду, па може да буде одборник, а самим тим и градоначелник.

Ни у кампањи напредњаци нису превише помагали Шапићу, нити га бранили када је за собом вукао пун „кофер“ афера због којих би у неким другим земљама поднео оставку или био смењен.

Још увек није донета коначна одлука, али не би било изненађење уколико се Мали врати на место на којем је градио своју политичку каријеру у СНС. Напредњаци све више форсирају ову идеју, а да има „дима“ сведоче и бројне ситуације које су се догодиле у последњих неколико недеља.

Оптужница против Шапићевог шефа кабинета
Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду поднело је Вишем суду у Београду оптужни предлог против Ненада Милановића (39) због постојања оправдане сумње да је у марту 2023. године у својству шефа кабинета градоначелника Града Београда извршио кривично дело Давање мита у обављању привредне делатности.

У питању је шеф кабинета Шапића, којег он јавно и бранио.

Сумња се да је Миланович кривично дело извршио у поступку преговора о споразумном раскиду Уговора о јавно-приватном партнерству у обављању делатности експлоатације и одржавања система за наплату карата.

БИРН је објавио аудио снимак на којем се чује како Милановић покушава да подммити људе из Кенткарта. Иако је месецима случај био у фиоци, не треба искључити да поновно активирање случаја може да има везе с тим што је Шапић на излазним вратима Старог двора.

Мали био на дебати РТС, Шапић последњи дошао у СНС у изборној ноћи
Многи су били изненађени када на изборној дебати на РТС уочи избора на месту у студију које припада СНС-у нису видели Шапића, већ Малог.

Опозиција је све време „пецкала“ власт да сакривају свог кандидата, али је и заиста било чудно што није био барем неки одборник или члан Привременог органа са листе СНС.

“Овде је требало да буде Александар Шапић пошто је он бивши градоначелник. Нисам сигуран да са Синишом Малим може да се говори о проблему јер је он проблем. Он је симбол корупције у овој земљи не само за време овог, него и претходног режима“, изјавио је Саво Манојловић из покрета „Крени-промени“ на почетку дебате.

Мали се није превише обазирао на то, помињао опозицији да је нервозна, али нека питања су остала да „висе у ваздуху“. Шапић је све време био изузет из дебата, а појавио се само на страначком митингу СНС у Београда.

Било је занимљиво и то што је у изборној ноћи као кандидат за градоначелника међу последњиима стигао у изборни штаб. Окупљање високих функционера почело је већ око седам увече, а Шапић је стигао тек око 21 сат.

Операција „сакривања“ Шапића
Бројне афере и инциденти Александра Шапића обележили су кампању за општинске и Београдске изборе. Оно што је било евидентно је да Шапић губи контролу и да је сваки његов излазак пред медије и у јавност на ивици инцидента. Један од последњих је онај када је активисту лупио по руци и бацио му телефон.

“Види, није добро да ме задржаваш, знаш? Може да буде опасно по тебе”, рекао је Шапић поменутом човеку пре него што му је узео телефон из руке и разбио га.

 

У децембру је вређао члана удружења “За наш кеј“ Душана Чавића називајући га „дрипчином“ и „магарцем“, док је непознати мушкарац покушао да га одгура док је Шапићу постављао питање.

Наиме, Чавић га је упитао зашто није био пред ОШ “Владислав Рибникар” да се “поклони сенима мртве деце“, на шта је Шапић рекао следеће:

“Бесрамниче један, слушај ме сад ти бесрамниче један. Ушао сам у сваку кучу убијеног и рањеног детета. Слушај ме дрипчино једна. Ушао сам у сваку школу само се нисам сликао, дрипчино“, одговорио је Шапић машући руком и уносећи се Чавићу у лице, види се на снимку који је објавило неформално удружење „За наш кеј“.

Новинару Н1 телевизије рекао је да ће га појести зло и да се физички искривио од зла.

У сваком случају, напредњаци су после свих инцидената Шапића склонили из првог плана, у којем је доминирао председник Александар Вучић с националним темама. Како ствари стоје, можда ће му због тога и низа других околности склонити и фотељу, али и друге, потенцијално веће функције.

Aleksandar Šapić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Данило Савић  Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар