Почетна » Саша Јанковић за НИН: Мој одговор на сва питања о „афери пиштољ“

Саша Јанковић за НИН: Мој одговор на сва питања о „афери пиштољ“

од admin
0 коментар

Власт је намерно прећутала неке доказе о трагичном догађају, у којем је 1993. године настрадао Предраг Гојковић, изјавио је Саша Јанковић за нови број НИН-а , одговарајући на сва у јавности постављена питања о „афери пиштољ“.

„То што те документе, којих има више десетина, два медија креирајући „аферу“ нису приказала; то што их је министар унутрашњих послова данима „тражио“ по архиви, а све време су стајали на свом месту, тамо где и документ чији су исечци послужили за стварање афере, не значи да их полиција пре 23 године није направила, односно да није радила законито“, рекао је Јанковић за НИН, који екслузивно објављује и факсимиле неких од докумената, које до сада МУП није објавио.

Јанковић наводи да је, на захтев тужиоца, који је као разлог написао да треба узети још детаљније изјаве, да су трагови нитрата сем на Предраговим рукама нађени и код двојице Саша и да родитељи упорно тврде да није у питању самоубиство, Управа криминалистичке полиције урадила је још крајем 1993. и ревизију случаја – узете су још детаљније изјаве, урађено је полиграфско тестирање, тужилац је балистичару пред судијом постављао низ питања, на записник.

„Ништа у целом том досијеу не недостаје, чак је пунији него што би морао да буде, нити има неиспитаних трагова“, каже Јанковић и истиче да су наводне барутне честице на његове руке дошле „на крилима таблоида“.

„Барутне честице никада нису нађене на мојим рукама. Нађени су трагови нитрата, и то на три особе, а вештаци су јасно написали и рекли да нитрати могу да потичу од барутне прашине која се преноси као и обична прашина те је тако могла доспети до нас и наших руку, али зна се да трагове нитрата остављају и многе друге материје (попут шампона, сапуна) те да се никако не може тврдити да оно што је детектовано на нама потиче од повлачења окидача. То пише и на службеном налазу. Зашто се „нитрати“ у појединим медијима претварају у „барутне честице“ на мојим рукама сада је већ сваком јасно“, истакао је Јанковић.

Он је рекао да би и данас, ако га позову, отишао и причао са породицом Гојковић.

„Никада нисам рекао да они праве „ријалити шоу“, већ неко други. И сви знају на кога сам мислио“, поручио је Јанковић.

Он је демантовао тврдње премијера да је стопирао писмо породице Гојковић у медијима.

„Врхунски је цинизам када Александар Вучић каже да ја спроводим цензуру у земљи у којој је он персонификација власти и моћи. То је отприлике тачно као што је тачно да је мој отац био „бизнисмен, један од најмоћнијих људи Лознице“, рекао је Јанковић.

Поручио је и да о смрти свог пријатеља министру одбране „немам шта да причам, а Братиславу Гашићу приватно – још мање“.

Истакао је и да документа која НИН објављује „сигурно нису били тајна ни за МУП, јер сам ту документацију добио од МУП-а на приватни захтев“. Зашто је министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић није показао јавности, то је сасвим друго питање, рекао је Јанковић.

Заштитник грађана је истакао да се неће осећати као победник ни када јавност сазна праву истину, „јер са друге стране никада нисам видео противнике, већ људе који греше, а воде брод у коме смо сви, и грађани, заједно“.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар