Почетна » Сазнајемо: Због вређања Маринике Тепић РЕМ покренуо поступак против Пинка

Сазнајемо: Због вређања Маринике Тепић РЕМ покренуо поступак против Пинка

од admin
0 коментар

 Подсетимо, редитељ Драгослав Бокан у изјави за ТВ Пинк је, коментаришући блокаде путева широм Србије у суботу, вређао потпреседницу Странке слободе и правде Маринику Тепић на националној основи. Поред тога, Бокан је Тепић прогласио за националног непријатеља.

У извештају РЕМ-а наводи се да повезивање нечијег политичког деловања са припадношћу одређеној етничкој или националној групи представља дискриминацију.

У извештају се напомиње да је „негативан став о Мариники Тепић постављен у контекст њеног припадања националној мањини, па је чак као таква означена као национални непријатељ, позивајући државу да успостави механизме одбране, што на начин на који је презентирано представља позив на националну и државну конфронтацију са румунском мањином“.

“Повезивање нечијег политичког деловања, оцењеног као штетно и непријатељско, са припадношћу одређеној етничкој или националној групи, те позивање на заштиту од таквог деловања, објављено у телевизијском програму, без одговарајуће реакције водитеља на начин како то тражи члан 4 ст. 2 Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга, значи дискриминацију румунске националне мањине, односно дискриминацију Маринике Тепић по основу њене наведене припадности румунској националног мањини”, наводи се у извештају РЕМ-а до ког је дошао портал Нова.рс.

У извештају се наводи да поменут исказ Драгослава Бокана подразумева и а приори деструктиван и непријатељски однос румунске националне мањине у односу на националне и државне интересе, као и позив да се томе супротстави.

“Исказ подразумева и а приори деструктиван и непријатељски однос румунске мањине у односу на националне и државне интересе и позив да се томе супротстави.Тиме је испуњен услов да случај буде квалификован као прекршај члана 27 Правилника (Забрана говора мржње). Закључак је да је садржај у нескладу са чланом 4 ст. 2 Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга (Општа обавеза) и члана 27 ст. 1 истог правилника (Забрана говора мржње)”, наводи се у извештају.

Војислав Милованчевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар