Почетна » Седам година од рушења у Савамали: Шта се десило са „комплетним идиотима“

Седам година од рушења у Савамали: Шта се десило са „комплетним идиотима“

од Други Пишу
0 коментар

Случај бесправног рушења неколико објеката у Херцеговачкој улици у београдском кварту Савамала, ни после пуних седам година није до краја расветљен.

Подсетимо, приватни објекти у Савамали срушени су у ноћи непосредно након парламентарних и локалних избора одржаних 24. априла 2016, пише Н1.

Како је ујутру након рушења испричао чувар једне фирме, објекте је са земљом сравнила група људи маскираних „фантомкама“, опремљених багерима и палицама, која га је претходно везала.

Овај најважнији очевидац је у међувремену преминуо.

У време рушења, градоначелник Београда је био Синиша Мали, а премијер Александар Вучић. Министар унутрашњих послова био је Небојша Стефановић.

Вучић је тада рекао да је рушење извео „комплетан идиот“, указујући на највише градске огране. Како је недавно изјавио, земера им што су то радили ноћу јер би он „дошао са багером у по бела дана, да су га питали“.

„Ако мене питате ја мислим да онај ко би то урадио, а да је желео да уради било ко из власти, да је тај комплетни идиот, јер је то требало да уради у по бела дана, јер су у питању бесправни објекти, који су ружно изгледали и од којих су корист имали само они чији су били“, истакао је.

Додао је тада и да су могли њега да позову.

„Дошао бих да тамо станем и да кажем да ту хоћемо да направимо најлепши део града, а не прљаве уџерице“, рекао је Вучић.

До данас није званично утврђено ко је наложио рушење објеката у том кварту и ко је издао наређење полицији да, упркос позивима, не реагује.

Због рушења је кажњен само шеф дежурне службе београдске полиције Горан Стаменковић на пет месеци условно и то за несавестан рад, односно нереаговање, упркос позивима узнемирених грађана полицији да изађе на терен.

Према документацији до које је пре две године ексклузивно дошла ТВ Н1, Стаменковићу је, чим му је истекла условна казна, легализована зграда у Миријеву.

У свом првом интервјуу датом након скоро шест година од рушења у Савамали и скоро четири од преузимања кривице на себе, Стаменковић је прошле године за БИРН рекао да се не осећа јединим кривцем за догађаје у Савамали и да је до детаља све предочио надлежним институцијама.

Тврди да у ноћи рушења није знао шта се руши и ко руши, а да је наредбу о непоступању полиције добио од свог претпостављеног – Звонка Костића, начелника Дежурне службе београдске полиције.

У другом интервјуу, за КРИК, Стаменковић је говорио о састанцима на којима га је врх полиције убеђивао да призна кривицу, како му је Дијана Хркаловић претила, али и о састанку са председником Александром Вучићем, који га је, како тврди, слагао да ће му испунити обећања која су му дата када је преузео кривицу.

Foto:N1

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар