Почетна » Седница која ће ући у анале бешчашћа СНС: Мајданпек 15 дана нема воду јер су водозахавати пуни ђубрета и угинулих животиња. Напредњаци одбили предлог да буду очишћени

Седница која ће ући у анале бешчашћа СНС: Мајданпек 15 дана нема воду јер су водозахавати пуни ђубрета и угинулих животиња. Напредњаци одбили предлог да буду очишћени

од Други Пишу
0 коментар

Седница Скупштине општине града Мајданпека ући ће у анале бешчашћа Српске напредне странке, јер су њихови одборници одбили да гласају за то да се темељно очисте водозахвати од муља, ђубрета и угинулих животиња. А то је један од главних разлога зашто грађани овог града, међу којима су и сами одборници СНС, већ две недеље немају воду.

Водозахват Пустињац и језеро Велики Затон остали су готово потпуно без воде. Активисти кажу да су до тога довели рушење венца на планини Старици, као и небрига локалне власти за чишћење језера.

Због тога воде у Мајданпеку нема од 14. августа. Само поједини грађани је имају, али већина је добија на свега пар сати током дана. Разлог за то је да је водозахват Пустињац испод нивоа који је потребан за нормално функционисање система и уређаја за водоснабдевање.

Ипак, одборници СНС гласали су на јучерашњој седници Скупштине Мајданпека против предлога групе грађана “Не дам Ну Дау” да се хитно очисте тамошњи водозахвати од муља, ђубрета и угинулих животиња.

Не дам Ну Дау” је на свом X налогу објавио видео снимак јучерашње седнице Скупштине града, на којем се јасно види како одборници Српске напредне странке одбијају предлог, иако је према речима одборнице из ове групе грађана Ирене Барбуловић за чишћење потребно свега два дана, уз не толико много улагања.

 

“У тренутку одржавања седнице, град је 15 дана без воде. Иначе, само пар зграда поред болнице има константно воду која се довози из Доњег Милановца цистернама. Остатку града се вода пушта можда два-три сата преподне и исто толико поподне. Они који су на највишим спратовима зграда уопште немају воду. Тако да, хајде да кажемо да највећи део грађана Мајданпека уопште нема воду, неки је добију на свега пар сати, и то никад према најављеној сатници”.

“Неки су били збуњени, неки нису знали за шта гласају”
Она је објаснила да је овај летњи период идеалан за спровођење акције чишћења, зато што је период суше.

“Та водоизворишта су пуна муља, и види се на снимцима да има много угинулих животиња. Заиста је прилика да се барем одради то, што иначе заиста није ни скупо, а такође овде имамо и компанију која поседује механизацију која би заиста могла то да одради за свега два дана. Међутим, наш предлог, наравно, није усвојен”, казала је Барбуловић.

СНС је овде црно на бело показала како функционише, по налогу, без размишљања о интересима грађана, на начин да се предлози опозиције моментално одбијају не одвајајући ни минут времена за здраворазумско размишљање.

Иако је несташице воде у овом граду одражава и на њихов и живот њихове деце, одборници СНС су урадили следеће:

“Као што се види по снимку, гласање се догодило у два наврата. Неки одборници су били збуњени, и нису знали ни да ли смеју да подигну руке. Само су три главна одборника држали руке високо, а остали нешто до пола. Због тога је председник Скупштине Града Мајданпека морао поново да тражи гласање, и на снимку им и каже да подигну руке како би могли да преброје гласове како треба”, каже Барбуловић и додаје:

“Мислим да одборници СНС вероватно због наших камера нису ни смели да гласају и да ни они сами нису свесни за шта су гласали, односно нису гласали. Морам признати да се чак видео и стид неких који су били на тој седници, али је њих било у мањини”

Није тачно да није било грађана на седници

Групи грађана “Не дам Ну Дау”, али и грађанима Мајданпека, још се слежу утисци због исхода ове седнице.

“Било је на седници доста грађана. Немогуће је објаснити то на друштвеним мрежама, али да се зна да је на левој страни седнице на снимку седела опозиција, која је гласала за тај предлог, а сви около који су седели су били грађани. Зато кад кажу да није било никог од грађана, то ипак није тачно. Знате шта, и 20 људи који су дошли на седницу током радног времена је ипак нешто, и заиста су сви били љути и бесни. Све је то мало болно и жалосно, али ово је реално стање нашег града. Не могу да кажем да људи нису љути и бесни”, рекла је Барбуловић.

Подсетимо, ванредна ситуација ступила је на снагу средином августа у Мајданпеку, Горњем Милановцу и Сјеници, где је Војска Србије због смањеног дотока допремала воду за животиње на пашњацима.

Foto Printskrin

Аника Бечки   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар