Почетна » Шеф кабинета председнице Косова: Србија сноси пуну одговорност за ескалацију

Шеф кабинета председнице Косова: Србија сноси пуну одговорност за ескалацију

од Други Пишу
0 коментар

Шеф кабинета председнице Косова Бљерим Веља оценио је данас да су „нелегалне и криминалне структуре Србије на северу Косова добиле налог да заоштре ситуацију на терену, али да насиље неће превладати“.

Он је у поруци на Твитеру написао да „мирни“ демонстранти „користе хибридне и насилне акције против органа за спровођење закона“.

„Србија сноси пуну одговорност за ескалацију“, навео је Веља.

 

Приштински медији су јавили раније данас да Косовска полиција асистира приликом покушаја уласка нових, албанских градоначелника у зграде општина у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, и да су том приликом коришћене шок бомбе и сузавац.

Заменик премијера Косова Бесник Бисљими рекао је да градоначелници те три општине имају законску обавезу да одмах почну са радом.

Као градоначелници општина, они своје обавезе могу да обављају само из општинских зграда, рекао је Бисљими и додао да су „они дошли гласањем, а могу и да буду свргнути гласањем“.

Бисљими је рекао да изабрани грађани, по правилу, ретко уживају подршку сваког грађанина, преноси РТК

То не значи да незадовољни грађани могу да блокирају изабране званичнике да оду на своја радна места, навео је он и објаснио да би таква пракса врло лако довела до апсурдних ситуација да ниједан градоначелник, ни у једној општини, не би могао да обавља своје дужности.

Честитам новоименованим председницима на новим дужностима и подсец́ам их да су ту да промовишу интересе сваког грађанина, без обзира на политичка уверења, етничку припадност, друштвени статус, године или пол, рекао је Бисљими.

Он је позвао грађане да дају време новоизабраним званичницима да покажу у којој мери стоје иза датих обец́ања и принципа фер, ефикасне, транспарентне власти.

Позивам безбедносне механизме да дају све од себе да гарантују безбедност грађана и мирно окружење за све, нагласио је Бисљими.

У четири општине на северу земље данас су са радом почели нови градоначелници, али су наишли на противљење појединих локалних Срба који их не прихватају, због чега је била неопходна интервенција полиције да уђу у канцеларије, подсећа РТК

Према наводима медија, у исто време чули су се и пуцњеви, а окупљени грађани су оштетили неколико полицијских аутомобила.

foto Kossev

Бета, ФоНет, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар