Почетна » СЕОС: Отворено писмо Александру Вучићу

СЕОС: Отворено писмо Александру Вучићу

од Други Пишу
0 коментар

Савез еколошких организација Србије је упутила отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу, које је настало као реакција на његове јавне наступе у медијима, у вези с темом рударења и литијума.

Писмо вам преносимо у целости:

Александру Вучићу

Поштовани,

Одлучили смо да Вам се обратимо на овај начин не зато што пристајемо на Ваше свесно излажење из уставних оквира преузимањем свих могућих ингеренција које као председник Републике по Уставу наше државе немате, већ због тога што нас константно прозивате, омаловажавате и износите неистине на наш рачун. У писму се свакако нећемо служити средствима које Ви иначе користите, тј. манипулацијама, лажима и увредама на рачун друге стране, већ ћемо испоштовати основне параметре пристојног понашања и држати се чињеница.

Овим путем Вас јавно позивамо да престанете да својим изјавама о литијуму узнемиравате, завађате и тиме дестабилизујете Србију делећи је на оне који су ЗА и ПРОТИВ рудника литијума. Србија и њени грађани имају и више него довољно проблема и без Ваших паушалних, претенциозних и малициозних изјава.

– Све чешће помињање у медијима и жалопојке на тему обустављања пројекта „Јадар” директан су разлог да вас подсетимо да сте изборе добили управо на лажном обећању да се пројекат обуставља и Рио Тинто одлази.

– Ви и даље отворено лобирате за стране компаније које планирају експлоатацију литијума и бора у Србији, при том свесно обмањујући народ о благостању и богатству које би нас задесило да почнемо да копамо литијум. Видимо већ које благостање је снашло и Бор и Мајданпек, а и остатак државе, продајом читаве источне Србије Кинезима.

Када на ову тему, за коју свакако нисте компетентни, причате народу Србије, ваљало би да све што кажете поткрепите чињеницама, доказима и аргументима као што то ради струка, тј. наши научници и професори, као и уважени академици САНУ који нису ни на чијем платном списку, не лобирају ни за кога и своје тврдње и ставове темеље на истини а не на личном интересу. Као што се у пандемији корона вируса инсистирало на слушању струке, тако би требало да буде и по овом питању, а не да компетентне људе називате олошима, лажним еколозима, будалама и багром док се као струка за ову област народу представљате Ви, Владимир Ђукановић, Информер и Пинк.

– Паушалне информације и нетачно срачунати проценти наводне зараде од рударења литијума недавно изнети у јавност Ваша су срамота. Разбацујете се милијардама и процентима, двадесет један одсто наша зарада кажете, а рудна рента која и јесте једина зарада наша износи читавих четири одсто. За ову рачуницу не треба Вам докторат Синише Малог, довољан је и дигитрон који топло препоручујемо за следећи пут.

– Окупација државних медија на којима се малтене и не чује реч народа ни реч струке и даље траје, а ми годинама плаћамо претплату за РТС. Шта ми добијамо за наше паре ако немамо право да своје сународнике обавестимо шта нас чека? Да ли је РТС пренео макар једну информацију о нашим блокадама, да ли и сада преноси и извештава са блокада и протеста народа по разним основама широм Србије а да то уради на објективан начин без монтирања, извртања и релативизације уз помоћ неистина?

– У бесомучним правдањима да је Рио Тинто у Србију довела претходна власт, свесно избегавате да подсетите грађане Србије да су ти исти људи и сада у власти, у Вашој странци и уз Вас. Након министарке Михајловић која је такође отворено лобирала за рударење литијума, доводите министарку Негре која из алтруизма и љубави према отаџбини, ваљда, оставља многоструко већу плату зарад плате министра. Нити знамо ко је, ни шта је за ово место препоручује, осим што можемо да нагађамо који су њени мотиви.

– Док се претварате да водите борбу за Косово и наш народ тамо, ћутите о продаји још толико територије Србије страним компанијама за руднике. Иста судбина чека и нас и њих – расељавање, уништавање и издаја.

– Већ смо дошли до тога да имамо исти број гласача на претходним изборима и број становника Србије по последњем попису. Како је то могуће? Где нам нестаде толико народа за пар месеци и како ово објашњавате?

– Причате о улагањима у пољопривреду а закидате пољопривреднике за 9 милијарди припадајућих субвенција до краја 2022. године последњим ребалансом буџета. Уместо да улажете у домаће произвођаче и помогнете кроз субвенције пољопривредницима и домаћим привредницима и старт ап компанијама, Ви субвенционишете стране компаније попут „Јуре” и других које су већ отишле и планирају да оду након што су покупиле кајмак, а у којима наш народ ради за минималац и у нељудским условима.

– Хвалите се изградњом саобраћајница по Србији а за исте дајете рударским компанијама овлашћења да их планирају и финансирају, што јасно доказује да су саобраћајнице и намењене њима, а не грађанима Србије.

– Свесно нас увлачите у дужничко ропство задуживањима и уништавањем пољопривреде и привреде кроз кредите које ће и наши чукун-унуци отплаћивати, да бисте као једини спас из беде коју са намером креирате представили продају наших ресурса укључујући и литијум. Пољопривреднике сте за ових десет година довели дотле да већина једва заради да покрије трошкове, па се после као чудите што су појединци продали имања и побегли главом без обзира.

– Кажете да је за довођење Рио Тинта „неко узео паре”. Да ли су то људи који се боре против Рио Тинта или Ви и Ваши послушници који за њих лобирате? Да ли су имена оних који су узели паре од Рио Тинта исто страшна као она два минута са наплатне рампе па их зато не саопштавате народу?

– Законе прилагођавате потребама рударских компанија и обећавате им рудна богатства испод наших приватних парцела без да икога и питате може ли тако. Од „сто за једног” стигли сте до „немамо право да жртвујемо више живота него што је то предвиђено првобитним плановима”. Колико је то жртава предвиђено Вашим плановима, волели бисмо да знамо? Који је то број људи и како сте извршили селекцију ко ће бити жртвован, а ко поштеђен? Подсетићемо Вас да немате право да жртвујете нити један једини живот, јер нисте ни Бог ни власник наших живота ма колико Ви желели или мислили да јесте.

– Повременом финансијском помоћи пензионерима и младима покушавате да прикријете намеру да неколико десетина хиљада људи оставите без крова над главом и средстава за живот, а много више изложите загађењу по коме већ предњачимо у свету. Знате ли колико би се газдинстава угасило отварањем планираних рудника и колико би пољопривредника остало без посла? Да ли планирате да ове независне и слободне људе заробите у окупаторским фабрикама да бисте их ућуткали мизерним платама?

– Народ Вам је већ гладан. На стотине хиљада Срба гладује а већина једва саставља крај с крајем. По медијима најављујете најтежу зиму у протеклих 70 година и тврдите да хране неће бити, а широм Србије издајете дозволе за руднике који би уништили већ озбиљно угрожене пољопривреднике, произвођаче те исте хране. Хоћете да оно мало водоизворишта које нисте продали загадите, да продајете литијум а увозите храну за оно мало грађана што остане у Србији?

– Ми и даље чекамо да на дневни ред Скупштине Србије дође народна иницијатива о забрани експлоатације литијума и бора у Србији. Подсетићемо Вас да је исту потписало неколико десетина хиљада грађана за кратко време. Упркос застрашивањима и притисцима, све већи број људи схвата какав нам је сценарио намењен.

– Четири одсто рудне ренте Вама је већа добит него здрава храна, вода и земља. Четири одсто рудне ренте је вредније од здравља, пољопривредне производње која не оставља јаловишта и пустош иза себе и то у веку у коме се управо приоритет даје здравој храни и пијаћој води, што и сами једном поменусте.

ЦЕНА ЖИВОТА ДОБРОГ ДЕЛА СРПСКОГ НАРОДА ЗА ВАС ЈЕ ЧЕТИРИ ОДСТО РУДНЕ РЕНТЕ.

За нас је сваки живот немерљиво вредан. Чак ни Вас не бисмо жртвовали никаквим плановима. Вама следи одговорност за сва недела, манипулације, лажи и продају једне државе и једног народа. Са овлашћењима која сте присвојили мимо Устава иде и огромна одговорност, а то сте заборавили.

Свима је јасно и очигледно да компаније и власти сада улажу, први средства а други напор, да прљавом кампањом дискредитују људе који се боре за ову земљу, те да широки аудиторијум убеде да је наша пропаст заправо наш просперитет, за рачун белосветских профитера. Што се нас тиче, првобитни планови вам ни једнима ни другима неће проћи. Литијум и бор у Србији неће копати НИКО јер ми немамо резервну државу у коју бисмо се иселили када нам нашу уништите и не пада нам на памет да због интереса страних компанија и њихових интересних лобиста будемо избеглице.

С поштовањем,
Савез еколошких организација Србије

Можда ти се свиди

Оставите коментар