Почетна » СЕОС: Отворено писмо генералном директору РТС-а г. Драгану Бујошевићу

СЕОС: Отворено писмо генералном директору РТС-а г. Драгану Бујошевићу

од Други Пишу
0 коментар

Поштовани, Обраћамо Вам се у име Савеза еколошких организација ( СЕОС) који чине шест локалних организација са територије Горњих Недељица, Прањана, Добриње, Јагодине, Косјерића и Рековца.

Имајући у виду да је тема истраживања и експлоатације литијума, бора и пратеће асоцијације елемената, али и других потенцијалних и постојећих рудника, веома важна и актуелна тема последњих година у Србији, као и да је као таква препуштена поларизацији и једностраном обавештавању јавности, сматрамо да је неопходно и од ургентног значаја уприличити емисију која би окупила све заинтересоване стране (представници власти, експерти из релевантних области, представници локалних удружења која се противе трајном иништењу природе и угрожавању здравља становника Србије и други).

У медијима се тренутно може видети да присталице оваквог развоја рударства у нашој земљи, од надлежног Министарства до осталих представника власти, помињу потребу за дијалогом.
Сматрамо да је дијалог и правовремено и истинито обавештавање јавности о активностима и намерама страних компанија, о уговорима потписаних са њима, законским регулативама и свему ономе што је битно и од значаја за будућност и опстанак локалног становништва, требало уприличити много раније.

Тензије у друштву по питању ове теме су достигле врхунац и управо због тога инсистирамо на томе да РТС као јавно гласило свих грађана ове земље (Чл. 4. ст. 1. тац. 1 и 4; Чл. 7. ст. 1. тац. 7.
Закона о јавним медијским сервисима) има обавезу да у најкраћем временском року организује емисије у којима ће равноправно учествовати све заинтересоване стране.

Додатну конфузију и збуњивање јавности уноси чињеница да је нејасно шта се дешава са пројектом Јадар, који је обустављен, а на основу изјава званичника и очигледних активности компаније, могу се донети другачији закључци.

Потенцијално загађење, еколошко избеглиштво, уништавање природних ресурса, пољопривреде и екосистема су проблеми који неће заобићи ниједног човека који живи у овој земљи, те се надамо да схватате колика је одговорност на вама као медијској кући да омогућите свим грађанима да чују све релевантне аргументе и чињенице везано за ову тему, како би у складу са тим сазнањима утицали на сопствене животе и опстанак.

С поштовањем,
Председница СЕОС-а
Љиљана Браловић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар