Почетна » СЕОС: Реакција на срамно саопштење БММ

СЕОС: Реакција на срамно саопштење БММ

од Други Пишу
0 коментар

Компанија Balkan mining and minerals  је јуче на свом сајту поставила обавештење у коме каже да су одложили бушотине на територији општине Рековац, због догађаја на планини Старици где је изгорела машина у вредности од 500000 евра, а по мрежама су видели „запаљиве” поруке у вези са Рековцом. У саопштењу стоји да спроводе истрагу (!?), ступају у контакт са Владом и процењују ризик наставка пројеката. Компанија наглашава да има све потребне дозволе, да намеравају да наставе истраживања и да ће све потребне бушотине извршити до краја трећег квартала следеће године.

Компанија је у саопштењу заборавила да обавести јавност и своје акционаре да у Рековцу већ годину и по дана постоји снажан отпор локалног становништва према оваквим активностима и да разлог за њихово повлачење нису дешавања на планини Старици већ то што им мештани неће дозволити да направе више ни једну бушотину. Такође, нису споменули да је локална Скупштина Општине ушла у процедуру измене и допуне Просторног плана општине чиме ће се децидирано забранити истраживања и експлоатација бора и литијума на територији ове општине. Заборавили су и то да је Републичкој скупштини предата народна иницијатива за забрану истраживања, експлоатације и прераде литијума и бора на територији Републике Србије. Кажу да су радили све по Закону и имају све дозволе, а нису споменули да су застрашивали мештане претњама да ће их тужити за одшетету од по 140 000 евра зато што су, наводно, због њих штетили у пословању и на берзи. Преваром су дошли до сагласности власника парцеле на претходној локацији у селу Драгово, говорећи му да не траже литијум него бор и да се председник општине сложио са тим. Направили су фиктивни уговор са власником парцеле у Сибници где су неконкуретном ценом обесмислили право прече куповине. Нису пријавили почетак радова локалној самоуправи. Покушали су да бушотину изврше на пољопривредном земљишту. Угрозили су започетим радовима регионални пут поред кога се парцела налази и покушали да направе приступни пут без дозволе и пројекта, узурпирајући јавну површину измедју пута и парцеле. Извршили су апсолутну сечу шуме на парцели. И на крају, сада покушавају да локалне домаћине представе као вандале и криминалце. Срамно понашање засновано на лажима и преварама.

Све организације које чине СЕОС осуђују овакве поступке компаније и поручују Министарству рударства и енергетике да под хитно уваже наш захтев да се пониште сва истражна права издата оваквим и сличним компанијама, те да се прекине малтретирање српских домаћина који само бране свој кућни праг и не желе да уместо плодног земљишта и нетакнуте природе имају руднике и отровна јаловишта!

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар