Почетна » ШЕШЕЉ ОПЕТ ПРОВОЦИРА У ХРТКОВЦИМА Купио кућу, поставио неонска светла, а сад у њој ОРГАНИЗУЈЕ КОНГРЕС

ШЕШЕЉ ОПЕТ ПРОВОЦИРА У ХРТКОВЦИМА Купио кућу, поставио неонска светла, а сад у њој ОРГАНИЗУЈЕ КОНГРЕС

од admin
0 коментар

Управо у том објекту на коме стоји натпис неонским светлима „Кућа Војислава Шешеља“ лидер радикала је планирао да организује конгрес. Шешељ ће тако други пут у само годину дана покушати да организује скуп у Хртковцима. Прошле године му то није успело јер је митинг забранио МУП са радикалима прошлог пролећа, али се председник СРС окупљеним присталицама обратио у Јарку.

На тај начин је бахатим перформансом Шешељ желео да обележи 26 година од митинга у Хртковцима на ком су прочитана имена оних Хрвата који су се наводно определили за Збор народне гарде Хрватске. После тог догађаја кренуло је исељавање Хрвата из Хртковаца, а Шешељ је прошле године пред Механизмом за међународне кривичне судове у Хагу осуђен на 10 година затвора – казну коју је у том моменту већ одслужио. Жалбено веће је закључило да је Шешељ крив за прогон, депортацију и подстицање депортације Хрвата из Војводине. Председник посланичке групе СРС у Скупштини Војводине Ђурађ Јакшић истиче за портал 021.рс да се конгрес организује баш у Хртковцима јер се у овом селу налази седиште Комитета за одбрану Војислава Шешеља, као и да је тамо седиште и Окружног одбора у Срему, као и седиште Општинског одбора у Руми.

– Зашто би конгрес морао да буде у Београду или Новом Саду? Подсетићу вас на историју Српске радикалне странке која каже да оснивачки конгрес СРС није био ни у Београду, ни у Новом Саду, него у Крагујевцу. Тако да, зашто да не – каже Јакшић.

Прошлогодишњу забрану скупа радикала у Хртковцима Јакшић је оценио као „ујдурму власти“ која је без икаквог објашњења забранила митинг пријављен у складу са законима. Функционер СРС тврди да радикали не подижу никакве тензије у Хртковцима.

– Кућа Војислава Шешеља купљена је пре готово годину дана и апсолутно никакве тензије у Хртковцима не постоје. Штавише, ми имамо масован прилив нових чланова из самих Хртковаца у СРС, управо откад је купљена кућа у којој је седиште Комитета за одбрану – прича Јакшић.

ХГС: Држава да спречи тензије

Председник Хрватског грађанског савеза Томислав Стантић истакао је за 021.рс да се овај савез противи било каквом догађају странака као што је СРС, посебно у Хртковцима.

– То сматрам апсолутном провокацијом. Државни органи би требало да раде свој посао и да спрече даље дизање тензија, а што је очигледно циљ СРС у овој прилици. Сасвим сигурно да се овим догађајем призивају сећања на деведесете – рекао је Стантић.

М. Ташковић  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар