Почетна » „Шетаћемо док се не испуне сви захтеви“ – порука демонстраната са седмог опозиционог протеста

„Шетаћемо док се не испуне сви захтеви“ – порука демонстраната са седмог опозиционог протеста

Србија и политика

од Други Пишу
0 коментар

Седми пут од почетка маја, хиљаде људи изашло је јуче на улице градова у Србији како би изразили негодовање због пораста насиља, поготово после два масовна убиства на територији главног града у само два дана.

За разлику од претходних недеља, дјучерашњи протести одржано си истовремено у четири највећа града – Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

У свим градовима протести и шетње протекли су без инцидената, а представници опозиције су најавили да ће следеће недеље бити организовани скупови у још 10 градова у Србији, уколико власт не испуни захтеве.

На протестима под слоганом „Србија против насиља,“ који су почели после две велике трагедије у којима је убијено 18 људи, углавном деце и младих, опозиција тражи промене у влади и уопште одлучније поступање државних органа у решавању највећих друштвених проблема.

Опозиција критикује власт да је годинама доприносила стварању амбијента у друштву који је довео до пораста насиља, што председник Србије Александар Вучић и његови сарадници поричу и узвраћају да је управо опозиција та која позива на насиље и да је „злоупотребила трагедије у политичке сврхе“.

Вучић је позвао опозицију на разговор, што она одбија, а наговестио је и одржавање ванредних парламентарних избора до краја године.

Опозиција на изборе за сада не пристаје и тражи најпре испуњење свих захтева протеста, што Вучић категорички одбија.

Ово су до сада најмасовније демонстрације против Вучића и његове власти.

Вучић и његова партија Српска напредна странка на власти су од 2012. године и имају све полуге моћи у својим рукама.

Део опозиције као решење за излаз из кризе предлаже прелазну, техничку владу која би припремала услове за будуће изборе, што Вучић категорички одбија.

Како су изгледали протести по градовима?

Београд

Пре званичног почетка протеста, док су се грађани окупљали испред Дома Народне скупштине Србије, са разгласа је емитована композиција „Емоције“ 13-годишњег Андрије Чикића, једног од деветоро убијене деце у ОШ „Владислав Рибникар“.

Окупљенима се обратио рудар из Алексинца Небојша Станојевић, који замолио људе за минут ћутања за осморицу рудара који су погинули у руднику у том граду у априлу прошле године, а до данас нико није одговарао за ову несрећу.

Додао је да би волео да је ова прича посебна и усамљен случај у друштву, али то ипак није тако.

„Ја сам дошао да заједно са вама тражим правду за моје пријатеље и колеге, који су послати у мрак без воде и струје и никад се нису вратили њиховим породицама“, рекао је он.

Рекао је да је добио „најбољу могућу потврду да није сам“.

Уз звуке старе песме „Востани Сербије“ коју је написао просветитељ Доситеј Обрадовић, демонстранти су се упутили у мирну шетњу ка мосту Газела.

После окупљања код зграде Скупштине Србије, демонстранти су се централним београдским улицама спустили на мост Газелу и блокирали међународни ауто-пут.

Демонстранти су носили транспаренте „Студенти против насиља“ и „Србија против насиља“, а грађани узвикују: „Оставке, оставке“.

Могли су се видети транспаренти „У тишини насиље опстаје“, „Рачунајте на нас“ и „Или стаје насиље или стаје Србија“.

Опозиција је најавила да ће од следеће недеље протести бити организовани у још већем броју градова.

„Од следеће недеље ћемо то сигурно за 10 градова подигнути. Идемо даље. Све док не стане цела Србија. Или ће стати насиље, или ће стати цела Србија“, поручио је Мирослав Алексић, посланик Народне странке.

Нови Сад

У Новом Саду после окупљања на Позоришном тргу, више хиљада учесника протеста шетало је централним градским улицама и блокирало саобраћај.

Непосредно пре блокаде саобраћаја окупљенима су се обратиле професорка из Зрењанина Сенка Јанков и Јелена Михаиловић из Пећинаца чија су деца остала без вртића због, како је навела, локалног функционера владајуће Српске напредне странке.

Оне су поручиле да је сада време за промене, да су деца будућност, а „режим Александра Вучића наша ружна прошлост“.

Демонстранти на челу колоне носили су транспарент на којем пише „Све мора да стане“.

Новинска агенција Бета пренела је, позивајући се на незваничне процене, да је протесту присуствовало око 10.000 људи.

Ниш

У Нишу, на другом протесту против насиље окупило се више стотина људи.

Међу њима има и млађег и старијег становнишва, а поједини су дошли са кућним љубимцима.

Група студената поручила је да су „они положили испит, а да је систем пао“.

Једна наставница је носила црвену свеску као симбол школског дневника.

Чули су се узвици „Вучићу одлази“, а шетња је протекла без инцидената.

Крагујевац

Више хиљада Крагујевчана окупило се на протесту на Ђачком тргу у центру Крагујевца, пренела је агенција Фонет.

Демонстрантима се обратило више нестраначких личности, професора, глумаца и лекара, а основна порука са скупа је да „Србија више нема времена за чекање“.

Окупљени грађани су повремено су скандирали „Вучићу одлази“ и махали државним заставама Србије.

Примећено је неколико транспарената међу којима је највећи био „Си ђи Пинк, Си ђи АВ“.

 

BBC

Можда ти се свиди

Оставите коментар