Почетна » Синиша Мали се жалио Уставном суду због доктората, одлука је донета

Синиша Мали се жалио Уставном суду због доктората, одлука је донета

од admin
1 коментар

Синиша Мали, најозбиљни кандидат за премијера Србије и актуелни министар финансија, покренуо је иницијативу пред Уставним судом за оцену уставности и законитости појединих аката Београдског универзитета, који се, између осталог, односе на поступак одузимања звања због изречене мере јавне осуде и поступак утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова. Како је потврђено за Нова.рс, иницијативу је у његово име поднео адвокат Душан Томић, који је ангажован у канцеларији Игора Исаиловића.

Пред Уставним судом поднете су две иницијативе о усаглашености аката БУ са законима и Уставом. Како је нашем порталу речено у тој институцији, једну је поднео адвокат Миленко Тодоровић из Смедерева, а другу физичко лице преко адвоката Душана Томића из Београда.

Томић је ангажован у адвокатској канцеларији Игора Исаиловића, који је раније помињан као адвокат Синише Малог. Он је рекао кратко за Нова.рс да је иницијативу Уставном суду поднео у име актуелног министра финансија, коме је због плагирања одузето звање доктора.

Судећи по одлуци Уставног суда у коју смо имали увид иницијативе се односе на чланове Статута Београдског универзитета у вези са повредама Кодекса, као и на поступак одузимања звања због изречене мере јавне осуде и поступак утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова.

Покрет слободних грађана саопштио је да би одлука Уставног суда требало да доведе до тога да се врати докторат Синиши Малом.

Увидом у одлуку јасно је да је суд у најмању руку бар делимично уважио захтеве подносилаца иницијативе (а можда и у целости), али се у једној тачки одлуке наводи да се „одбацује захтев за обуставу извршења појединачних аката, односно радњи предузетих на основу Правилника из тачке 2.

Та тачка се односи на поступак одузимања звања због изречене мере јавне осуде и поступак утврђивања неакадемског понашања у изради писаних радова.

Нова је контактирала и Београдски универзитет, али нам је незванично речено да се у овом тренутку баве уписима те да ће тек у наредних неколико недеља усагласити акте и поступити у складу са одлуком Уставног суда.

Што се њих тиче, како нам је речено, случај Синише Малог је завршен.

Наташа Латковић  Нова

Можда ти се свиди

1 коментар

Zoran јул 22, 2022 - 10:42

Ne znam ko bi trebao da donosi odluke vezane za doktorate, ako ne univerzitet, naravno u skladu sa propisima. A propisi kazu da se utvrdjivanje plagijata disertacije, povrede kodeksa univerzitetske etike obavljaju na univerzitetu. Jedino da se prebaci da o tome odlucuje vlada ili skupstina, i da lepo ukinemo univerzitet, sta ce nam strucnjaci, kad vec najvece imamo van univerziteta. Tako da ukinemo i sudove, sta ce nam, kad neko zna van pravosudja kakav je ishod i da dodjemo u situaciju i da prestanemo na kraju i da mislimo

Понови

Оставите коментар