Почетна » СКАНДАЛ НА ГРАНИЦИ Полицајац: Београђани нећете ући у Словенију!

СКАНДАЛ НА ГРАНИЦИ Полицајац: Београђани нећете ући у Словенију!

од admin
0 коментар

На граничном прелазу Обрежје, између Хрватске и Словеније, између три и четири ујутро, полицајац викао и претио забраном уласка. Вукао жене за руке и викао: „Шта мислите, да можете да се шеткате као хоћете“

ПУТНИЦИ из Београда, који су пре седам дана путовали у Словенију, на граничном прелазу Обрежје, на ауто-путу, између Хрватске и Словеније, доживели су несвакидашњу непријатност. Словеначки полицајац Јанез Горшин је, према речима путника, из неколико српских аутобуса „скинуо“ искључиво оне чија је адреса становања у Београду! А једини разлог што им није дозволио прелаз образложио је речима да у његовој смени, „Београђани не могу да се шеткају где хоће“!

Према речима путника, око сат времена, између три и четири ујутро, трајала је „паклена рутинска контрола“, у којој се полицајац грубо понашао, викао и претио им забраном уласка у Словенију када год је он у смени. И то само зато јер су Београђани! После иживљавања над путницима, печат у пасошу је обележио са две цртице и великим словом „Е“ – уобичајеним знаком за недостатак пратеће документације. Пасоши су, међутим, били важећи, а за улазак у Словенију нису потребни ни виза, ни гарантно писмо. А управо то је као главни разлог наведено у писменим образложењима за забрану уласка у земљу.

Њихову агонију продужили су и возачи аутобуса који су по наређењу Словенаца морали да их, после свега, са „легалним“ путницима, врате 10 километара уназад, да се у глуво доба сами сналазе. Пошто ни српска амбасада у Љубљани, коју су успели да добију око четири ујутру телефоном, није имала разумевања, Београђани су се кући вратили са два изнајмљена комбија која су коштала 2.000 евра!

– У Словенију идем барем два пута годишње, а овај пут сам пошао код пријатеља на крштење детета – каже за „Новости“ Слободан Благојевић, један од враћених путника. – После прегледа пасоша, у аутобусе су враћени путници, а нас 14 са београдском адресом задржани смо у царинској кућици. Ту нам је полицајац Горшин, изразито љут и веома непријатан, рекао: „Шта ви Београђани мислите, да можете да се шеткате како хоћете! Е па не можете! Док сам ја у смени и моја екипа, знајте да нећете ући“.

Како наш саговорник каже, никоме од путника није било јасно зашто се тако понаша, јер му се нико није супротстављао, није им тражио новац, нити додатна документа.

– Људи су били престрављени, нарочито жене и пар старијих путника – каже Благојевић. – У једном моменту је почео да разврстава људе и да вуче жену за руке. Тада сам морао да одреагујем. Рекао сам му да нас или хапси, или пусти, али да престане да нас малтретира само зато што има пиштољ и значку. Чак нам је и претио да може да напише да смо преносили недозвољене ствари, или да нам „измисли“ било шта друго, јер ће се увек веровати њему, а не путницима. Осим тога, рекао је и да има право да нас свуче голе због провере. И на крају, да само од њега зависи хоћемо ли прећи или не.

И други путници с којима смо контактирали потврђују причу. Ипак, због страха од могућих последица, или спречавања уласка у Словенију где често путују због родбине или посла, нису желели да им откривамо име и презиме.

– Везан сам за Љубљану послом и зато путујем често, па ми није у интересу да ме неко узме на зуб и да ми праве проблеме на царини – рекао нам је један од путника из Борче. – Али, малтретирање које смо доживели те ноћи не желим да се икоме понови. Нас троје смо мобилним телефонима снимили понашање полицијаца, али нам је Горшинова „екипа“ забранила да снимамо и натерала нас да снимке избришемо. На крају је возачима речено да нас оставе испред границе да се сами сналазимо, а да остали могу да пређу границу.

По повратку у Београд, ови путници су, како тврде, дали изјаве у Амбасади Словеније у Србији. Тамо им је, кажу, сугерисано да сачекају, да не „дижу прашину“ и да ће све бити сређено. Иако су доживели велику непријатност, већина путника не жели да прича о овом случају, јер им је, како тврде, сугерисано да „ако мисле да поново путују у Словенију, забораве овај догађај“.

 

* Обележје за непотпуну исправу

– Чуо сам да ово није усамљен случај на Обрежју, па бих молио све путнике који су имали слично искуство да ми се јаве, преко редакције „Новости“, да заједно затражимо решење од надлежних у Словенији – каже Благојевић.

АМБАСАДА СЛОВЕНИЈЕ

– НЕМАМ шта да коментаришем, јер то није моја надлежност – рекао је у среду „Новостима“ конзул Марко Полајжер из Амбасаде Словеније. – Ако се то догодило, сви путници су морали да добију писмено решење зашто им је забрањен улазак у Словенију. Вођа сектора за односе са јавношћу Полиције Словеније Весна Дроле рекла нам је да ће нам, после провере свих детаља, послати писано саопштење.

БЕЗ ЗАМЕРАЊА

ЈОШ те ноћи видео сам да од наше амбасаде не можемо да очекујемо никакву помоћ – каже Благојевић. – Када смо их добили око 4 ујутру, телефоном, поручили су нам да нисмо први који се јављају и жале због проблема на царини. Саветовали су нам да напишемо жалбе словеначкој амбасади у Београду. Осим тога, рекли су нам да не желе да се мешају и замерају Словенцима, са којима су у добрим односима.

Ј. М. – Б. Ца.     Новости

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар