Почетна » СКАНДАЛ У НОВОМ САДУ: СНС купује гласове за 100 евра, ДС тражи кривичну истрагу

СКАНДАЛ У НОВОМ САДУ: СНС купује гласове за 100 евра, ДС тражи кривичну истрагу

од admin
0 коментар

Организација која себе назива Удружење инвалида и ветерана ратова “Милош Обилић” прикупља гласове за СНС тако што онима који се обавежу да ће гласати за ту странку нуди ваучере за куповину у једном тржном центру.

Новосадски ратни ветерани добијају телефонске позиве са понудом ваучера од 100 евра који се могу искористити у радњама једног тржног центра, а особе које их зову представљају се као “Савез ратних ветерана Србије”.

– Када сам чуо да се уз ваучер потписује да гласам за СНС, а ако хоћу и да постанем члан партије, залупио сам им слушалицу. Ветерани јесу у јако тешкој социјалној ситуацији, али је недопустиво да се то користи за куповину гласова, каже за “Блиц” бивши војник који је желео да остане анониман.

Ти позиви су наводно стизали из Удружења инвалида и ветерана ратова “Милош Обилић” које је члан Савеза ратних ветерана Србије, али је замрзло свој статус.

Да су привржени напредњацима потврђује за тај лист председник удружења Драган Симић.

– Ми смо потписали споразум да ћемо подржати СНС на изборима и да ће наши чланови гласати за њих ако се у Новом Саду изгради споменик борцима из ратова деведесетих”, каже Симић.

Он ипак тврди да нису обећавали новац за гласове.

– Лаж је да смо нудили ваучере, па немамо ми те паре. Наши чланови су слободни да се придруже СНС-у и волонтерке их питају да ли би гласали за њих, каже он.

Иначе, Град Нови Сад је у октобру са представницима овог удружења потписао меморандум о сарадњи.

ДС тражи кривичну истрагу

Градски одбор Демократске странке затражио је данас од полиције и Тужилаштва да сместа покрену истрагу поводом медијских написа о, како наводе, куповини гласова за рачун Српске напредне странке у Новом Саду и спрече даљу “трговину” изборном вољом грађана.

Будући да је реч о тешком кривичном делу, новосадске демократе сматрају да су државни органи обавезни да реагују по службеној дужности и да, не чекајући формално подношење кривичне пријаве од стране грађана или политичких организација.

Државни органи су дужни да разоткрију и казне “накупце” гласова који, пре него што су избори уопште расписани, покушавају да на незаконит и неморалан начин осигурају још један незаслужен мандат у Градској кући, наводе из Градског одбора ДС-а.

– Новинар је чак и фотографисао спискове са именима оних који су прихватили такву понуду, јер су папири са списковима нехајно раширени по столу у просторијама тог удружења, наводи се у саопштењу новосадских демократа.

Истичући да је реч о прворазредном скандалу због којег би у демократском и, уопште, цивилизованом свету по кратком поступку били похапшени сви учесници те бесрамне трговине, демократе сматрају да би “људи који на тај нечастан начин желе да осигурају још један мандат у власти”, моментално требали да се из Градске куће “преселе у полицијске картотеке и суднице”.

Новосадске демократе указују да су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и његови сарадници из СНС постали власт “управо захваљујући подршци оних које су сами оптужили да су на локалним изборима 2012. године купилии гласове бирача”.

– Сада су очигледно и сами посегли са истим методом куповине подршке осиромашених грађана Новог Сада, закључује се у саопштењу Градског одбора ДС.

Вучевић: СНС не купује гласове

Градоначелник Милош Вучевић осудио је било какав утицај на изборну вољу бирача и изразио наду да ће органи реда утврдити да ли су тачне информације да поједина удружења бораца за рачун СНС купују гласове за предстојеће изборе.

– СНС је далеко најача странка у земљи и не видим због чега би то радила. Пре ће бити да тако нешто раде они који се боре за цензус и зато се надам да ће органи реда што пре утвдити да ли је то тачцно или није, навео је Вучевић, који је и председник Градског одбора СНС.

Он је навео и да је “још 2012. године био прилично усамљен у томе када је упозоравао на слична дешавања”. Вучевић је додао да и до њега стижу информације да се на различите начине покушава утицати на изборну вољу и апеловао на све да се са тим престане. Упитање да ли ће, уколико се утврди да су те гласине тачне, они који то чине бити и политички санкционисани, Вучевић је потврдно одговорио.

СРС: Активисти СНС се лажно представљају

Градски одбор Српске радикалне странке саопштио је да грађане у Новом Саду на улицама пресрећу људи који се лажно представљају као представници месних заједница који “ревидирају” бирачке спискове, а заправо су активисти Српске напредне странке.

СРС наводи да активисти СНС-а на овај начин чине кривична дела злоупотребе бирачких спискова и лажног представљања.

– Узнемиравање траје данима, а грађанима се постављају непримерена и сулуда питања: Да ли ће изаћи на изборе?, За кога ће гласати? и Да ли подржавају Вучићеве реформе?, наводе радикали.

Ова странка позвала је грађане Новог Сада да, уколико се ове особе појаве на вратима њихових домова, одмах о томе обавесте полицију и случај пријаве надлежним органима.

Вучићев брат у Новом Саду

Брат премијера Вучића Андреј Вучић задужен је за изборне штабове у Новом Саду и Војводини.

Демократска странка раније је саопштила да изборни штаб за покрајнске изборе “води лично Андреј Вучић, брат председника Владе Србије, који је, према информацијама добијеним из локалног СНС-а, за себе и своје људе већ обезбедио радни и животни простор у Новом Саду“.

Телепромтер

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар