Почетна » СКАНДАЛОЗНО: Уместо инвеститора, Влада одабрала отказе и стечај!

СКАНДАЛОЗНО: Уместо инвеститора, Влада одабрала отказе и стечај!

од admin
0 коментар

Министре, срам те било: Две српске и једна америчка фирма доставиле конкретну понуду држави – да на тендеру купе пропалу државну фабрику, али Министарство привреде одлучило да она ипак иде на добош. Понудили смо 20 милиона евра улога, регулисање дугова и преузимање свих 1.300 радника, каже Сава Трифуновић

БЕОГРАД – Влада Србије одбила је понуду која би значила сигуран посао и враћање дугова за 1.300 радника јагодинских „Каблова“, као и улагање од 20 милиона евра и одлучила да се уведе стечај, који значи да је само извесно да ће држава од продаје имовине добити неколико милиона евра, док не постоје гаранције да ће и један запослени сачувати посао, каже Сава Трифуновић, представник три фирме које стоје иза понуде.

Понуду две домаће фирме „Тренд компани“ и „Трифуновић-каблови“ из Јагодине и америчке компаније „Глен А. Стивенс“ добило је Министарство привреде, које води Жељко Сертић, као и тад још увек активна Агенција за приватизацију. Инвеститорски конзорцијум представља Сава Трифуновић, који је од 1978. до 1989. године био комерцијални директор „Каблова“.

Он за Курир каже да нуде улагање од 20 милиона евра у новцу и материјалу, регулисање дугова према радницима по правоснажним пресудама од 35 милиона евра, преузимање свих 1.300 радника, што штеди држави 7,5 милиона евра за социјални програм, и запошљавање још 1.200 у наредних неколико година.
– Ову понуду су званично добили Министарство и Агенција за приватизацију, па смо очекивали тендер на којем бисмо пробали да купимо фирму, али нам није јасно зашто је Министарство саопштило да нема заинтересованих и да тендера неће бити. Сад фабрику чека стечај, што у преводу значи да држава за имовину може да добије четири-пет милиона евра, а више од тога ће јој бити потребно да исплати социјални програм радницима јер купац нема обавезу да их преузме – објашњава Трифуновић.

На питање ко гарантује да ће план конзорцијума успети, он одговара да је први гарант он јер је у „Кабловима“ радио 34 године.
– И данас имам везе у иностранству, проблем није да се обезбеди тржиште, већ да се фабрика води на прави начин. Ми тачно знамо шта ћемо радити у наредних неколико година, план постоји и достављен је држави кад и понуда за преузимање. Имамо састављен тим стручњака који ће спровести тај план, три доктора економско-техничких наука и седам дипломираних инжењера и економиста максимално проверених и уходаних у кабловској индустрији. „Каблови“ никад нису имали проблем да произведу и продају, само су лоше вођени – уверава Трифуновић.

Жељко Сертић, министар привреде
ПРЕДЛОГ ЈЕ БИО НЕЗАКОНИТ

У Министарству привреде нисмо добили коментар, али је Жељко Сертић, министар привреде, за Курир рекао да модел приватизације три фирме није у складу са законом.
– Понуда ових фирми није понуда, већ само предлог за модел приватизације. Њихова жеља била је да Република Србија унесе имовину предузећа као улог у заједничку фирму, док би они унели своје, како су рекли, вишегодишње искуство у бранши – наводи Сертић. На питање да ли би то онда био модел који је примењен исто као у „Железари Смедерево“, рекао је да нема коментар.

Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар