Почетна » Скупили 10.000 потписа, а на изборима пет пута мање

Скупили 10.000 потписа, а на изборима пет пута мање

Сад је јасно откуд фалсификати на листама?

од Други Пишу
1 коментар

Као и на сваким изборима у Србији и овог пута имамо феномен да су неке листе освојиле мање гласова него што су прикупиле потписа грађана за учествовање у изборној трци. И то даје одговор на многа питања која су се у јавности и медијима постављале уочи самих избора. Како су неке листе прикуплиле 10.000 потписа за два дана, како су се и зашто на тим листама нашли фалсификати потписа грађана…

Да би стекле право да учествују на републичким изборима, коалиције су морале да обезбеде 10.000 потписа грађана Србије.

За београдске изборе тебало је прикупити 3.000 гласова.

Мањинске листе су за пријаву на републичке и локалне изборе у обавези да прикупе упола мање, дакле 5.000 и 1.500 потписа.

И већ од тог тренутка, прикупљања и предаје потписа, кренуло је актуелно изборно лудило у Србији.

На многим листама нађени су фалсификати. Имена и презимена, матични бројеви и адресе грађана Србије који подршку тим листама нису дали.

Међу њима је било и јавних личности, а прва која је отворено говорила о томе била је новинарка Јелена Зорић.

Након избора десило се оно што и на многим претходним. Неке изборне листе освојиле су мање гласова него што су прикупили потписа подршке.

Где нестаде подршка

Тако је на републичким изборима од пријављевљених 18 листа, само пет прешло цензус. Од тога две листе нису освојиле 10.000 гласова. То су изборне листе “Чедомир Јовановић – Мора другачије” и “Србија на Западу – Да се струка пита”.

Листа Чедомира Јовановића је освојила укупно 9.236 гласова, док је Србија на Западу добила 5.478 гласова.

Ове листе ни на београдским изборима нису успеле да освоје онолико гласова, колико су потписа прикупили. Дакле, освојили с мање од 3.000 гласова.

Поред листе Чедомира Јовановића (2.692) и “Србија на Западу – Да се струка пита” (2.129), мање од 3.000 гласова у главном граду освојиле су и листе “Ћале, ово је за тебе” (4.060) и “Да се војска на Косово врати” Мише Вацића (2.391).

Подсетимо, управо на неким од ових листа пронађени су фалсификовани потписи грађана.

Чланови ГИК испред листе “Србија против насиља” на конференцији за новинаре су уочи избора саопштили да једино Народна странка има чисту листу. На свим другим које су имали прилику да провере пронађени су фалсификати.

После листе “Доста! Европски пут” коју је предводио бивши министар Раде Баста, а који је апсолутни рекордер по броју фалсификованих потписа, чланови ГИК су рекли да су фалсификати нађени и на листи “Ћале, ово је за тебе, “Србија на Западу”, на оној коју је предводио Усаме Зукорлић, али и листи Бориса Тадића и Саше Радуловић…

Име новинарке Јелене Зорић нашло се не на једној, већ на две листе. Она је тад у разговору за Нова.рс објаснила да се њено име без њеног знања, нашло на две изборне листе – „Ћале, ово је за тебе“ и „Србија на Западу“.

То је сазнала тако што је Софија Мандић, једна од чланица ГИК, уочила њено име на листама.

 

Јелена Јеловац, Нова.рс

Можда ти се свиди

1 коментар

Alimpije децембар 25, 2023 - 10:00

To su sve politicke i intellektualne gromade,otuda zasluzen rezultat…

Понови

Оставите коментар