Почетна » Скупо сређивање празних квадрата

Скупо сређивање празних квадрата

од admin
0 коментар

Још ништа од селидбе и обједињавања владиних ресора расутих на више адреса. Вишак простора у СИВ 3 и зградама у Краља Милана 16, Влајковићевој 10…

ИАКО су још пре годину дана пописане државне зграде и канцеларије, и утврђено да се стотине квадрата нерационално користи или зврји празно, нема најава о селидби министарстава расутих на више адреса на једну локацију.

Како нам кажу у Влади, за паковање кофера тренутно нема новца, јер већина објеката који имају „вишак“ квадрата захтева огромна улагања за реновирање.

То је, рецимо, случај са зградом у Краља Милана 16, где се од 7.000 квадрата користи само мали део, у којем је смештен Економски институт. Идеја је била да се у остатак простора усели Министарство правде, али се од тога одустало, јер треба да се обнови готово све, од мокрих чворова до електричних инсталација.

Засада нема ништа ни од груписања министарстава у новобеоградску Палату „Србија“, где је требало да буде седиште неколико комплетних ресора. То би изискивало доста трошкова, јер би из зграде морао да се исели МУП да би се ослободило цело једно крило.

Палата има укупно 65.000 квадратних метара, од чега чак 50.000 квадрата чине ходници и салони, док је мањи део од 15.000 канцеларијски простор. Ту су тренутно смештена седишта министарстава унутрашњих послова, трговине и телекомуникација, омладине и спорта, кабинет министра без портфеља Велимира Илића, као и владиних канцеларија за КиМ, за људска права и за сарадњу са цивилним друштвом.

Како је „Новостима“ речено у Републичкој дирекцији за имовину, Радна група је извршила анализу коришћења службених зграда и пословних просторија и надлежној комисији Владе предложила расподелу „вишкова“ у СИВ 3 (Омладинских бригада 3), Добрињској 11, Грачаничкој 8, Влајковићевој 10…

– Извршена је рационализација пословног простора и обезбеђено око 500 квадрата. Један број државних органа престао је са коришћењем пословног простора на основу закупа, а обједињене су и организационе јединице појединих државних органа које су до сада користиле просторе на различитим локацијама. Тиме је постигнута већа функционалност и контрола рада државних органа, као и уштеде у буџету – кажу у Дирекцији.

РАСПОРЕД СЕДЕЊА РАДНА група за анализу и предлагање мера у распореду службених зграда, утврдила је и критеријуме за „распоред седења“. По њима, референтима максимално следује пет квадрата, док ће се кабинети министара простирати на 40 квадрата.

Д. М.    Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар