Почетна » Скупштина усвојила закон, вакцинација обавезна за све

Скупштина усвојила закон, вакцинација обавезна за све

од admin
0 коментар

Посланици Скупштине Србије усвојили су измене Закона о заштити становништва од заразних болести па ће вакцинација деце убудуће бити обавезна за све и за њу неће бити потребан писмени пристанак пацијента, односно законског заступника детета.

Усвајањем тих законских решења и других аката парламетнарци су завршили седницу, а нову почињу у понедељак, 21. априла.

Изменама тог закона назначено је да имунизацију обавља доктор медицине, који по извршеном прегледу лица које треба имунизовати може да утврди привремену, односно да предложи стручном тиму трајну контраидикацију за вакцинацију.

Такође, наведено је да прописану евиденцију о извршеној имунизацији обавља доктор медицине који врши имунизацију, у складу са законом.

У усвојеном акту имунизација је одредјена као превентивна мера заштите лица од заразних болести, давањем вакцина и/или имуноглобулина хуманог порекла, имунобиолошких препарада који саддрже специфична антитела и моноклонских антитела.

Парламент је, такође, дао пристанак за избор Маје Вадњал, која се први пут бира на судијску функцију у Прекршајни апелациони суд, а потврдио је и споразуме Србије са Канадом, Јерменијом, Грузијом и Украјином у разним областима.

Посланици су тиме завршили седницу, а већ у уторак, 21. априла, их очекује нова, на којој ће дебатовати о неколико законских предлога – о жичарама за транспорт лица, о уговорима о превозу у жележничком саобраћају, о употреби знаковног језика, о изменама Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености.

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар