Почетна » Скупштински Одбор за привреду није прихватио предлог закона о забрани литијума и бора

Скупштински Одбор за привреду није прихватио предлог закона о забрани литијума и бора

од Други Пишу
0 коментар

Одбор Скупштине Србије за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику данас није прихватио Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима који је предложило 86 посланика опозиције.

За предложени Закон гласалао је пет чланова Одбора, седам је било против, док је један посланик био уздржан.

Председница Одбора и посланица Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић рекла је да ће парламент обавестити о томе да Одбор није прихватио закон, али да ће предложити да се о њему разговара у пленуму.

Одбор Скупштине Србије за уставна питања и законодавство оценио је да је предлог закона о забрани рударења литијума и бора у Србији, који је поднело 86 опозиционих посланика, у складу са Уставом и правним системом Србије, саопштено је на сајту републичког парламента.

Чланови Одбора су више од сат времена говорили о предложеном Закону, након чега их је Снежана Пауновић позвала да гласају, јер, како је рекла, нема смисла да се говори о том пропису када овлашћени предлагач, посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић не присуствује седници, већ држи конференцију на новинаре у холу парламента.

Пауновић је рекла да ју је Несторовић, која је била на почетку седнице Одбора, замолила да изађе зато што јој није добро, а исовремено док је у току седница Одбора она држи конференцију за новинаре.

Пауновић је то назвала „папазјанијом, политиканством и злоупутребом теме у политичке сврхе“.

„Прекинућу слушање свих вас зато што ако вас не слуша госпођа коју сте овластили, немам обавезу ни ја“, рекла је Пауновић обраћајући се посланицима опозиције.

Овлашћени предлагач, посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић рекла је да су поднели Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима „једино у интересу већине грађана Србије који су против пројекта Јадар из разлога економске неисплативности”.

Она је рекла да све оно што је предвиђено као економски оквир профитабилности пројекта Јадар није у довољној мери значајно за Србију, када су у питању повећање запослености, профит.

Несторовић је рекла да се, када је у питању заштита животне средине, у предлогу Закона позивала на Зборник радова САНУ, за који сматра да је кључни документ, да су га радили наши стручњаци који су рекли да је тај пројекат „врло опасан“ и да би била девастирана животна средина.

Посланик Србија центра – СРЦЕ Слободан Цвејић рекао је да су посланици те странке за доношење предложеног закона зато што „потенцијални ризици и штете које ће имплементација пројекта Јадар донети далеко превазилазе оно што би могла да буде евентуална економска или развојна добит од тог пројекта“.

Посланик посланичке групе „Александар Вучић – Србија не сме да стане“ Никола Радосављевић рекао је да та посланичка група неће гласати за предложени Закон.

Он је оценио да опозиција нема јасан став, јер неког занима економски аспект пројекта, а неког еколошки.

Према његовим речима, власт интересују оба аспекта.

Радосављевић је рекао да ће гринфилд инвестиција од 2,5 милијарди евра бити капитална за Србију, да ће омогућити нова радна места, коперанте.

Влада Србије је предложила Скупштини Србије, у свом мишљењу, да не прихвати Предлога закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

ФоНет/Н1

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар