Почетна » Славица Радовановић: Предложићемо измене Кривичног законика за дело силовања и формирање фонда за помоћ жртвама

Славица Радовановић: Предложићемо измене Кривичног законика за дело силовања и формирање фонда за помоћ жртвама

од Други Пишу
0 коментар

Посланица Народне странке Славица Радовановић изјавила је данас да ће посланице те странке и посланице других опозиционих странака предложити измену Кривичног законика за кривично дело силовање у складу са Истанбулском конвенцијом и формирање фондова за помоћ жртвама силовања, насиља у породици и трговине људима.

„Залагаћемо се да се измени и део Кривичног законика који се односи на праћење извршилаца ових кривичних дела, што подразумева да се у затворима према њима спроводи психолошки третман“, рекла је Славица Радовановић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Посланица Народне странке је истакла да је неопходно учинити све да се помогне женама које су жртве насиља, силовања и трговине људима, како би оне биле „охрабрене да пријаве насиље и да наставе живот“.

Славица Радовановић је истакла да је посебно важно да се закон измени тако да они након издржавања казне не буду препуштени сами себи, него да буду под надзором и контролом.

„Тражићемо и формирање координационог тела које ће пратити фемицид и да све институције задужене за оваква поступања ускладе своје прописе и усмере их ка помоћи жртвама и унапреде своја поступања“, рекла је Славица Радовановић.

Посланица Народне странке је подржала просветне раднике који на улицама протестују због насиља у школама и вршњачког насиља.

Славица Радовановић је навела да у парламенту није формирана Женска парламентарна мрежа и објаве на сајту парламента су „политичка злоупотреба усмерена против Народне странке“.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је да су се посланице „углавном из опозиције“ данас у парламенту састале са представницима невладиних организација које се баве женским питањима у оквиру акције „16 дана активизма борбе против насиља над женама“.

„Размениле смо мишљења и искуства и направиле смо план акције. У току састанка је владало велико разумевање и синергија и договорили смо се шта ћемо даље радити“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је позвала и друге народне посланице да преко одбора за људска и мањинска права и равноправност полова заједно организују јавна слушања у парламенту.

Можда ти се свиди

Оставите коментар