Почетна » Слободан Илић: Једина веза Мартиновића са пољопривредом је куповина на стотине хектара земље

Слободан Илић: Једина веза Мартиновића са пољопривредом је куповина на стотине хектара земље

од Жиг Инфо
0 коментар

Народни посланик Србија центра Слободан Илић изјавио је да Српска напредна странка систематски уништва пољопривреду од свог доласка на власт и да ниједан министар пољопривреде од 2012. није био стручњак за ову област.

„Садашњи министар Мартиновић са пољопривредом има везе само тако што купује на стотине хектара земље по Срему. Лоша кадровска решења говоре о томе какав је однос власти према селу и сељаку. Циљ је да се униште сељак и село и да се пољопривреда сведе на то да они постану радници код страних инвеститора или тајкуна блиских власти“, рекао је Илић на Одбору за пољопривреду у Скупштини Србије.

 

Илић је подсетио да субвенције које је обећала Ана Брнабић пред изборе још нису исплаћене, нити 17. 000 за семенски материјал, а крајњи рок је био 1. април.

„Данас власт каже да субвенција неће бити ни за ратаре, ни за сточаре. Ана Брнабић их је слагала. Власт не треба да се изненади ако устане српски сељак и дођу трактори пред Владу Србије“.

Према његовим речима у свим општинама и градовима у Србији најбољу земљу узимају „тајкуни блиски власти“.

„На лицитацијама домаћи пољопривредник не сме чак ни да се појави и они су препуштени сами себи, узимају кредите и упадају у дужничко ропство према банкама и гасе своја газдинства“.

Он се осврнуо и на публикацију академика Драгана Шкорића из 2016. године која говори о пољопривреди.

„САНУ је још 2016. упозорио да ће у наредном периоду нестати села која имају мање оид 100 становника а таквих је у том тренутко било преко хиљаду. Власт осам година није ништа предузела да то спречи“.

Илић је објаснио да најновији подаци говоре да ће до 2050. нестати 3.000 села ако се настави оваква политика.

„Села немају вртиће, школе, амбуланте. У 10 одсто села нема ниједног малолетног детета, у 55 насеља нема ниједног женског становника и то су подаци Републичког завода. Ово је тужна слика Србије пос влашћу СНС-а. Српски сељак је све сиромашнији, док се тајкуни и људи на власти богате“, закључио је Илић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар