Почетна » СМЕНЕ У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА Вучић незадовољан пласманом Србије на „Дуинг бизнис“ листи, а ево кога ће то да кошта ФОТЕЉЕ

СМЕНЕ У ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЋИМА Вучић незадовољан пласманом Србије на „Дуинг бизнис“ листи, а ево кога ће то да кошта ФОТЕЉЕ

од admin
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић је на седници Владе Србије која је одржана са представницима Срба са КиМ у Палати Србија жестоко критиковао рад појединих министарстава и најавио смену директора јавних предузећа, сазнаје „Блиц“.

Предмет тих критика било је првенствено назадовање наше земље на “Дуинг бизнис” листи, а на којој су рангиране земље по лакоћи пословања.

Ове године Србија је у извештају Светске банке, популарном под називом “Дуинг бизнис”, на 48. месту, пет места даље него што је била прошле године, за шта су великим делом одговорни и директори јавних предузећа. Критике су, како нам је потврдило више саговорника који су били на овој седници, биле врло жестоке, што и не чуди с обзиром на овогодишње котирање наше земље.

– Вучић је на седници Владе рекао да није задовољан неким активностима и радом појединих сектора у оквиру Министарстава енергетике и Министарства привреде око листе и да је тај посао морао да се уради много брже и боље. Реч је, између осталог, о брзини добијања прикључка за електричну енергију, али и о томе да Закон о стечају није како треба одговорио око решавања банкрота. Најавио је да ће због тога да одговарају и поједини директори јавних предузећа, јер је на њима било да предупреде пропусте. Није штедео ни неке секторе поменутих министарстава. Ове године је зашкрипало око олакшавања пословања. Зна се тачно где смо били спорији и тако ће се и поступати – објашњава саговорник „Блица“.

ВАЖНО ЗБОГ ИНВЕСТИТОРА

Вучић је, додаје наш саговорник, у том контексту осврнуо и на рад Зоране Михајловић, која у Влади води ову листу.

– Председник Србије рекао је министарки Михајловић да ако води листу, да је морала тиме да се бави и да би требало да буде посвећенија. Листа је важна јер одлуку о томе у коју ће земљу доћи инвеститори доносе и захваљујући и овом извештају Светске банке. Кад инвеститори одлучују у коју земљу ће доћи, од неколико земаља “кандидата” прво елиминишу две, којима пропусти отежавају улагања. Добро место на листи омогућава нам да нас не избаце одмах у том првом кругу одлучивања. Тим пре што је Македонија испред нас – каже наш саговорник.

Од земаља са простора бивше Југославије испред Србије се на “Дуинг бизнис” листи налазе Македонија (10. место) и Словенија (40), док су иза нас Црна Гора (50), Хрватска (58) и Босна и Херцеговина (89). Годинама већ, за врх државе позиција на овој листи је приоритет. Неки у Влади, али у и јавним предузећима су изгледа то сметнули са ума.

– Није довољно рећи само “нисмо задовољни”, могли смо боље, мора одмах да се крене у то да се позиција Србије на листи поправи. Одговорни иду около и објашњавају да је проблем методологија Светске банке, јер ефекте прописа оцењују до јуна. Све те кључне реформе почеле су да се примењују касније, а сви су апсолутно морали да имају на уму принцип по којем се прави листа. Ми их нисмо имали, пре свега у побољшању прописа, важних за инвеститоре – каже један од наших саговорника.

ДРУГИ СУ БИЛИ БРЖИ

Економиста и консултант за страна улагања Махмуд Бушатлија, указује на изјаву представника Светске банке да Србија није била толико лоша колико су остали били бржи од нас.

– Оно што је важно је да ми немамо дугорочно планирање, некад смо имали Завод који је радио пројекте и за САД. Онда не могу да се направи приоритети. Дешава се да, како долазе министри, са њима промене и приоритети, што није добар пут. Не треба заборавити и да наше правосуђе није усклађено са економским потребама друштва. Потребно је убрзати поступке пред судом, и порадити на решавању стечајних поступака. Ова листа је боља за посматрање где смо као држава него БДП, јер има читаву лепезу ствари које се посматрају, разне категорије од јавног интереса. Зато би јој се и требало посветити – каже Бушатлија.

Што се тиче посвећености неких директора јавних преудзећа, Вучић је оценио и да она није била довољна. Због тога извор „Блица“ каже да не треба искључити ни могућност смене неких до њих, пре свега губиташа, који црпе новац из буџета.

– Напредовање на “Дуинг бизнис” листи и реформе везане за пословање су различите ствари, али не треба се изненадити ако Вучић буде одлучио да замени оне директоре који су губиташи, али и оне који нису указали на практичне проблеме инвеститора за добијање одређених дозвола за рад. Да има места да се позитивно послује показује и то што су неки од губиташа постали предузећа која доносе новац држави. Сем таквих директора, на удару би могли да се нађу и они који злоупотребљавају функцију зарад личне користи – поручује извор „Блица“.

НАЈВЕЋИ ГУБИТАШИ

Када су у питању резултати јавних предузећа, најсвежији подаци односе се на пословање за 2017. годину. Тако је, према извештају, од 37 јавних предузећа чији је оснивач Србија, позитиван финансијски резултат за 2017. годину остварило 31 јавно предузеће, док је минус у каси имало шест јавних предузећа.

На првом месту је рудник “Леце”, концерна „Фармаком“ из Шапца. Ова фирма је у стечају и остварила је вишеструко негативни резултат у односу на претходну годину у износу од 20,844 милијарди динара. Поступак стечаја покренут је 2017. године, а ово предузеће запошљава 397 радника. На другом месту су ЈП „Путеви Србије“, а на трећем “Симпо” из Врања. Нето губитак ове фабрике намештаја износи 7.041 милијарду динара, што представља 4,2 одсто у укупном нето губитку привреде.

У чему смо каснили, где је зашкрипало:

-Избацивање печата из пословања

-Закон о катастру

-Закон о привредним друштвима

-Електронска регистрација привредних друштава

-125 дана траје добијање прикључка за електричну енергију

-Закон о стечају

-Нема електронског пријављивања пореза

Најуспешнија јавна предузећа

-ЈП „Србијагас“

-ЕПС

-ЈП „Југоимпорт СДПР“

-ЈП ЕМС

-ЈП „Пошта Србије“

Највећи губиташи

-Рудник „Леце“,

концерн

„Фармаком“ из Шапца

-ЈП „Путеви Србије“

-„Симпо“ Врање

Данијела Луковић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар