Почетна » СНС разматра 28. април као могући датум за изборе у Београду

СНС разматра 28. април као могући датум за изборе у Београду

Хоће да избегну годишњицу Рибникара и Младеновца, међународну истрагу и промену изборних услова

од Други Пишу
0 коментар

Нови београдски избори готово су извесна ствар. Иако је било речи о томе да ће бити одржани у мају или у јуну, упоредо са редовним локалним, власт у овом тренутку као могући датум разматра 28. април. Како сазнаје “Нова”, више је разлога за то, а међу највећим је избегавање годишњице трагедија у Рибникару и селима код Младеновца, као и скраћивање времена за предизборну кампању, што може бити само на штету опозиције.

На листу разлога за раније изборе треба додати и међународну истрагу децембарских избора, која би се на овај начин заобишла, као и промену изборних услова која у тако кратком року не би била могућа. На овај начин, власт би наводно дала нове изборе, али опет под њеним условима…

Калкулације власти око Београда не престају. И даље је све у оптицају, од формирања власти уз помоћ одборника коалиције “Ми, глас из народа” до нових избора.

Премијерка Ана Брнабић у недељу је рекла да ће се највероватније поново ићи на биралишта. Том приликом је истакла неколико ствари: да ниједан једини глас није украден, да је бирачки списак транспарентан и да му се може приступити на сајту Министарства за државну управу и локалну самоуправу, да је на децембарским изборима било никад више посматрача и да “мува није могла да пролети”.

Међутим, премијерка је заборавила да каже следеће: да је 17. децембра пролетело око 40.000 мува, односно фантомских гласова људи из Републике Српске који су гласали на београдским изборима, а да на то нису имали право, да у бирачком списку можете да проверите само да ли сте ви уписани, а не и да ли на вашој адреси живи неколико десетина људи за које никад нисте чули. На послетку, она није поменула ни да су посматрачи на које се позива, и домаћи и страни, махом рекли да никад раније нису видели оно што се на последњим изборима у Србији десило. А затим набрајали читав низ нерегуларности.

Због свега тога, а понајвише због приближавања прве годишњице мајских трагедија, власти се жури с новим изборима у Београду. До недавно у Српској напредној странци су се као потенцијални термини за одржавање нових избора спомињали 12. или 19. мај, а сад се разматра опција да буду одржани већ 28. априла.

Циљ је да се спусти резултат опозиције

“Овај датум је недавно почео да се разматра као опција, коначна одлука још није донета. Пре свега због годишњице трагедија у Рибникару, Дубони и Малом Орашју. Претпоставља се да би обележавање годишњице поново могло да активира људе да изађу на улицу, а то никако не би ишло у прилог власти, већ само опозицији. А циљ је да се опозиција спусти испод резултата који су освојили у децембру и да се дође до убедљиве победе у Београду”, наводи саговорник Нове.

Избори крајем априла оставили би и мање времена за изборну кампању.

“И ту би власт била у бољој почетној позицији у односу на опозицију, јер може брже да активира своје бираче, а већ су и кренули са кампањом”, каже извор Нове.

Не треба сметнути с ума и чињеницу да Европска комисија треба да размотри предлог из Резолуције Европског Европског парламента и наложи покретање независне међународне
истраге децембарских избора у Србији. С обзиром да европске институције у мају очекују избори и да би такав предлог могао да дође ускоро, априлски избори не би оставили много простора за спровођење истраге.

Шта ћемо с изборним условима

На послетку, ту је и оно најважније, а то су изборни услови.

Све оно што опозиција тражи, углавном не би могло да се спроведе у тако кратком року, а они су фокусирани, пре свега, на ажурирање бирачког списка, на улогу Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и сузбијање функционерске кампање.

Посматрачка мисија ЦРТА је у извештају о изборима изнела три предуслова које је неопходно испунити како би се уопште могло ући у поправку изборног процеса.

„За почетак, потребно је да држава покаже спремност да санкционише све оне који су учествовали у изборним преварама. Дакле, тражимо одговорност пре свега оних који су учествовали или својим нечињењем допринели да кривична дела постану начин на који се долази до изборне предности. То је први предуслов. Други је питање ажурности бирачког списка, а трећи је отварање Радио-телевизије Србије за различита мишљења, дакле да јавни сервис ради у јавном интересу, како то закон налаже“ рекао је програмски директор Црте Раша Недељков.

Фантомски бирачи

Резолуцијом коју је Европски парламент усвојио 8. фебруара, од власти у Србији се тражи и да се истраже наводи о организованим миграцијама бирача на локалном нивоу. Ту се мисли на синхронзовану акцију државних инситуција, који су незаконито пријављивали по неколико десетина фантомских гласача на адресе у Београду.

Подсетимо, Странка слободе и правде је навела да је у згради чији је власник бивши рукометаш, а сад истакнути члан СНС Владимир Мандић, за београдске изборе било пријављено невероватних 154 бирача, док је за републичке изборе, на истој адреси, био пријављен 121 гласач.

Чланови ове странке су утврдили и да је у Старом граду, у Улици Стевана Сремца 4, било пријављено 60 бирача за београдске изборе. Чак 80 одсто људи са списка су грађани из Републике Српске из општине Лошаре, Вишеград и Рудо. Неусловни објекти пронађени су и у Новом Београду. У напуштеној кући ишараној графитима, пријављено је 126 бирача. На Палилули, у Улици Милице Јанковић 3, налази се зграда ЈКП „Београдски водовод и канализација“, где се налази и неколико мањих неусловних објеката. Ту наводно живи 207 бирача.

И тако у недоглед.

Сви ови бирачи” појавиће се и на следећим изборима, уколико не буде проверен бирачки списак.

 

Јелена Јеловац, Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар