Почетна » Софија Тодоровић поново задржана на аеродрому без објашњења, па пуштена након разговора са управом Граничне полиције и захтева за адвокатом

Софија Тодоровић поново задржана на аеродрому без објашњења, па пуштена након разговора са управом Граничне полиције и захтева за адвокатом

од Други Пишу
0 коментар

Софија Тодоровић, директорка Иницијативе младих за људска права у Србији, поново је данас задржана на београдском аеродрому ,,Никола Тесла” без икаквог објашњења, саопштено је из те иницијативе. Она је, након разговора са управом Граничне полиције и захтева за адвокатом пуштена и наставила је пут ка Немачкој.

Тодоровић је, како се наводи, задржана приликом путовања у Ахен (Немачка), где 1. септембра преузима Ахенску мировну награду у име Иницијативе младих за људска права.

„Приликом сваког изласка и уласка у земљу од 6. јула 2024. године до данас, гранична полиција Србије задржава Софију Тодоровић. Ово је осмо по реду задржавање. Континуирана задржавања обично трају између 90 минута и четири сата, током којих се Тодоровић неретко налази у посебној просторији аеродрома уз константну пратњу полицијских службеника“, наводи се у саопштењу и додаје да се то дешавало 26. јула, 20. августа и 26. августа, пише Н1.

У тим приликама, како кажу, припадници граничне полиције наводили су да је основ задржавања детаљна гранична контрола, која укључује и комплетан претрес пртљага.

„Њихово објашњење је да се приликом скенирања пасоша Софије Тодоровић појављује ознака која их обавезује да овако поступају при сваком уласку/изласку из земље“, појашњавају из Иницијативе.

И додају: „Веровали смо да је у питању редовно задржавање, али након континуираног понављања задржавања (без обзира на то да ли се ради о пословном или приватном путовању), онемогућавања приступа адвокату, одбијања да се изда потврда о задржавању, а посебно након изношења информација од званичника о постојању ‘спискова о вербалном деликту’ одлучили смо да овај случај изнесемо у јавност. Припадници граничне полиције готово сваки пут су одбијали да издају потврду о задржавању или било какав документ којим би се задржавања могла документовати. Једини пут када је Тодоровић добила документ било је током задржавања на аеродрому у вечерњим часовима 26. августа (од 21.45 до 01.45), када јој је на захтев уручена потврда о претресу пртљага која потврђује и трајање овог претреса“.

У Иницијативи младих за људска права сматрају да се у овим случајевима ради о произвољном лишавању слободе грађана и грађанки Србије, што има за циљ да „озбиљно наруши осећај сигурности код задржаваног лица, као и да ограничи слободу на начин који битно утиче на свакодневне приватне и професионалне околности“.

„Наставак незаконитог поступања полиције је јасан показатељ да се и грађани и грађанке Србије који се не баве криминалом налазе на одређеним ‘списковима’, што је у супротности са изјавама министра Дачића који је 28. августа на ТВ Прва више пута истакао да се спискови односе искључиво на стране држављане. Такође, континуирана пракса неоснованог лишавања слободе према директорки Иницијативе показује да је председник Вучић обмануо јавност када је 26. августа на ТВ Пинк рекао да ће сви спискови због задржавања бити укинути“, кажу у Иницијативи.

Постојање спискова се у јавности први пут споменуло након што је гранична полиција Србије на прелазу Батровци задржала певачицу Северину Вучковић, испитујући је о њеним ставовима о злочинима током операције Олуја, геноциду у Сребреници и протестима у Србији.

„Ова пракса застрашивања коришћена је у више наврата и према политичарки Ради Трајковић од 2022. године, као и према грађанима Србије албанске националности из Прешевске долине попут полтичарке Ардите Синани, што смо документовали у нашем извештају у октобру 2023. године. Овакву праксу злоупотребе осудио је Национални конвент о Европској унији у отвореном писму председнику Владе Вучевићу и председници Народне скупштине Брнабић 27. августа поводом континуиране кампање против невладиних организација у Србији. Европска комисија је саопштила 28. августа да је постојање списка ‘непожељних’ у Србији због изражавања политичких ставова проблематично“, саопштено је.

Из ове организације кажу и да је приликом последња два случаја задржавања директорки Иницијативе ускраћено право на приступ адвокату, иако је, наводе, постојао изричит захтев да се ово омогући, што је и у складу са основним људским правима која гарантује Република Србија.

„Оваквим поступањем директно се крши члан 5 Европске конвенције о људским правима. Истовремено, задржавање по осми пут узастопно представља и повреду члана 3 ове Конвенције, јер произвољно лишавање слободе истовремено представља тортуру, понижавајуће и нечовечно поступање. Водич за примену члана 5 Европске конвенције о људским права наводи да се задржавање у транзитној зони аеродрома може сматрати лишењем слободе мимо формалног хапшења и притвора. У сваком појединачном случају контекст задржавања је кључан, као и околности као што су учесталост задржавања, трајање задржавања и ограниченост кретања. Врста и начин спровођења ове мере јасно указују на то да није реч о редовној и уобичајеној контроли, већ о облику репресије над бранитељима људских права, а чији је крајњи циљ застрашивање и онемогућавање обављања професионалних али и приватних послова“, закључују

О континуираним задржавањима Софије Тодоровић, додаје се, обавештени су Министарство унутрашњих послова, Безбедносно-информативна агенција и Управа граничне полиције. Управи је предат захтев за издавање потврде о свим задржавањима, њиховом трајању, активностима полиције приликом задржавања и правном основу за овакво континуирано поступање.

Софија Тодоровић је недавно на Н1 говорила о тим „фамозним“ списковима и рекла да „уместо да се хапсе криминалци и трговци дрогом, у Србији се, на основу неких спискова, задржавају активисти, музичари, писци и сви који се усуђују да мисле другачије од власти“.

Sofija Todorović, Miredita, dobar dan festival u Prištini Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар