Почетна » СПЦ одликовала и Војислава Шешеља, орден му уручио владика бачки Иринеј

СПЦ одликовала и Војислава Шешеља, орден му уручио владика бачки Иринеј

од Други Пишу
0 коментар

Епархија новограчаничко-средњозападноамеричка Српске православне цркве доделила је орден Светог владике Мардарија лидеру радикала Војиславу Шешељу, саопштено је из Српске радикалне странке.

Високо црквено одликовање Шешељу је у име владике Лонгина доделио владика бачки Иринеј који је, како се наводи у саопштењу, том приликом поручио да му је „припао део части и пријатна дужност да у име преосвећеног владике Лонгина уручи овај дивни орден, направљен у име једнога дивног Божијег угодника, светитеља, нашег готово савременика, Светога брата Мардарија“.

Шешељ је рекао да му је велико задовољство и част да он „као недостојан“ прими ово виско црквено одликовање, додаје се у саопштењу.

Лидер радикала додао је и да када је својевремено, када је боравио у Америци, Канади и Аустралији, затекао тамо Србе „подељене, завађене на крв и нож“.

„Ја сам се трудио, на сваком месту где сам боравио, да се тај раскол превазиђе, да се црква поново уједини и имао сам прилично успеха. По први пут су једни другима долазили у црквене домове, у цркве, манастире, а онда је долазак на чело српске цркве патријарха Павла широм отворио пут да се то заиста и постигне“, рекао је Шешељ.

Подсетимо, Војислав Шешељ је правоснажном пресудом Хашког трибунала из 2018. године осуђен на десет година затвора због подстицања прогона, депортације и присилног расељавања и премештања Хрвата у војвођанском селу Хртковци, 1992.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар