Почетна » Спискали 2 милиона евра да смање дубину базена, сад дају још толико да је повећају: Директор Таша након беспотребног трошка аванзовао на високу позицију у Железницама Србије

Спискали 2 милиона евра да смање дубину базена, сад дају још толико да је повећају: Директор Таша након беспотребног трошка аванзовао на високу позицију у Железницама Србије

од Други Пишу
0 коментар

Иако је пре четири године утрошено 2,4 милиона евра на реконструкцију базена Ташмајдан, већ су планирана нова средства у вредности од два милиона евра за поновне радове на београдском базену. Када је први пут реконструисан, смањења је дубина базена због светских стандарда, а сада ће његова дубина бити повећана. У време прве реконструкције директор „Ташмајдана“ био је Милан Нововић, који је непосредно након тога добио нову и бољу позицију у одбору директора Инфраструктура железница Србије. Нововић је одмах након доласка СНС на власт постао директор „Таша“, а након што је Весић постао министар у Влади, прешао је у одбор директора „Инфраструктура железница Србије“.

Пре четири године, тадашњи заменик градоначелника Београда и актуелни министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић најавио је реконструкцију базена „Ташмајдан“. Реконструкција која је почела 2019. године, а завршена 2020, била је према речима Весића „највећа и најтемељитија“ од када је Ташмајдан саграђен.

„Оно што је занимљиво биће смањена дубина базена, која неће бити 4,8 метара већ два метра, што ће и даље омогућити да се одржавају сва велика такмичења, али ће он бити лакши за чишћење, безбеднији“, изјавио је Весић крајем априла 2020. године.

Како су тада саопштили из СЦ Ташмајдан, изведени су планирани радови на санацији шкољке базена, изради новог, прохромског, корита, преливних канала и базенске расвете.

У време прве реконструкције базена директор је био Милан Нововић. Иако непознат широј јавности, Нововић је као директор базена морао да аминује овакве радове. На челу „Ташмајдана“ био је готово 10 година, а на функцију је дошао још давне 2013. године, тачно годину дана након што су напредњаци преузели власт.

Још за време Привременог органа града Београда смењено је више челника 2013. године, а међу њима нашао се и Горан Шормаз, директор „Ташмајдана“. Управо уместо њега, без икаквих објашњења постављен је Нововић, а бивши директор је смењен.

„Деветог децембра сам смењен без било каквог образложења и било каквог разговора са Привременим органом, мада сам биран на конкурсу. Није ми понуђен било какав други посао. Како сам радио, најбоље је да надлежни питају запослене у Ташмајдану и кориснике услуга“, навео је Шормаз.

Коначно, након реконструкције Нововић је прешао на бољу позицију – у предузећу „Инфраструктура железнице Србије“.

У званичној биографији која је доступна јавно види се да је Нововић по струци дипломирани инжењер пословне информације, а у Железницама је извршни директор за развој, инвестиције и заједничке послове.

До сада је радио је и у Градској управи, где је био запослен у Агенцији за пословни простор и у Одељењу за закуп и правне послове.

Прве реконструкција базена, када је Нововић био директор коштала је градски буџет приближно два милиона евра, али ту се није завршило. Четири године касније, расписан је тендер за нову реконструкцију отвореног базена и базенске технике.

Како је наведено у јавном позиву, разлог за спровођење набавке је што је приликом последње реконструкције отвореног базена 2019. године, смањена његова дубина, па не испуњава услове за одржавање међународних такмичења у воденим спортовима, у складу са ФИНА стандардима.

„Зато је потребно извршити надвишење постојећег олимпијског отвореног базена. Поред ових радова, у склопу измена наведене набавке, извршиће се и реконструкција базенске технике, што подразумева набавку и уградњу електролизера, чиме ће се омогућити сопствена производња хлора, реконструкцију комплетне сале за филтрирање базенске воде, замену 6 филтера за филтрирање базенске воде, дозирних пумпи, цевовода, аутоматских вентила, филтрационих пумпи, електроразводног ормана и друго“, стоји у тендерској документацији.

То доводи до апсурдне ситуације. Иако постоје јасно дефинисани стандарди за базене, власт је одлучила да за 4 године потроши 4 милиона евра како би прво смањила, а потом повећала дубину базена. Монтипајтоновски, али прескупо јер је то новац свих пореских обвезника.

Неозбиљно, нестручно или неодоговорно делују овакви потези власти, о чему говоре и саговорници Нове.

Директор Центра за локалну самоуправу Никола Јовановић на ироничан начин каже да је реконструкција базена „Ташмајдан“ пример радова којих би се постидео и Дел Бој из серије „Мућке.

“Наиме, Град је пре 3 године платио 2 милиона евра да би се смањила дубина базена, а сада је плаћа још 2 милиона да би се вратила првобитна дубина. Да није тужно, било би комично, али ће цену од 4 милиона евра платити сви Београђани. Да ли се ради о људској глупости, пљачки или персоналном надгорњавања Весића и Шапића – небитно је, последице су за енциклопедију безобразлука и извлачења пара из буџета”, објашњава Јовановић за Нову.

Како тврди Јовановић, овде је наручила главни криваца, али поверење не уливају ни извођач, фирма СТИМ градња.

„Њој је ове године отказан посао реконструкције хотела Панонија у Бачкој Тополи због непоштовања рокова, а пре пар година је постојала и контроверза око адаптације јавних града у Кикинди“, закључује Јовановић.

„Човек може само да се запита ко је овде луд“

Одборник у Скупштини Града Марко Димић каже за Нову да после оваквих подухвата градске управе коју је водио Горан Весић, а сада Александар Шапић, човек може само да се запита ко је овде луд.

„Те 2019. нас је Горан Весић убеђивао да је боље да базен буде дубок два метра, а не преко четири. Да ће се тако уштедети новац за грејање, а да ће базен одговарати свим ФИНА стандардима. Сада нас његов наследник Александар Шапић убеђује да два метра није довољно и да дубина мора да се повећа. Ова њихова генијалност ће Београђане укупно костати 4,4 милиона евра. Да се човек заиста запита ко је овде луд. И онда се неко пита како се са 2,5 пута већим градским буџетом него пре десет година гради пет пута мање обданишта него у то време, а нема ниједне нове школе или моста“, закључује Димић.

Aleksandar Šapić i Goran Vesić Foto:Antonio Ahel/ATAImages/TANJUG/ PREDRAG MITIC

Данило Савић  нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар