Почетна » Вучић на седници o Косову: Нисмо изгубили ништа више од онога што је већ било изгубљено, већ смо кренули да враћамо

Вучић на седници o Косову: Нисмо изгубили ништа више од онога што је већ било изгубљено, већ смо кренули да враћамо

од admin
0 коментар

 

Посланици су председника Србије дочекали громогласним аплаузом, а дуг аплауз је уследио и када је стао за говорници и почео представљање извештаја.

Он је навео да му је као председнику посао да људима саопшти истину о свим битним стварима, па и о Косову, али да то не значи да се неће борити за српски народ који тамо живи.

„Истину. Понекад горку, понекад непријатну и ма каква била, али истину. Али немојте ни за тренутак да помислите да нећу да се борим за наш народ на Косову и Метохији. И то више од оних који истину знају, али је прећуткују. И који би да за Косово ратују туђа, а не њихова деца“, рекао је Вучић на седници Скупштине Србије.

Он се захвалио свима који су дошли на седницу јер желе да разговарају одговорно о озбиљном и тешком проблему, и то не само проблему за Србе на Косову, већ и за све грађане Србије и целину српског народа.

Вучић је додао да сви треба да се питају да ли Србија може да рачуна на међународну правду по питању Косова, када је управо противправно бомбардована због Косова 1999. године, као и да ли има право да прави непријатељство са онима од којих зависи будућност Србије.
Он је подсетио да Приштина није увела заједницу српских општина.

„Једину њихову обавезу из Бриселског споразума они нису испунили. Зато што су велике силе и САД рекли – дозвољено вам је да не испуните. Нико се не секира ни због тога што и данас најављују формирање Велике Албаније“, рекао је председник Србије.

Он је подсетио да су 21. новембра 2018. уведене таксе од 100 одсто на робу из Србије „директно супротне духу дијалога, ЦЕФТА споразуму и споразуму о приступању“.

Осим коректних саопштења, навео је, нико ништа није урадио. Он је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

„Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу“, рекао је Вучић.

То, навео је Вучић, није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

„То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења“, рекао је Вучић.

Ипак, како је навео, све што је урађено током дијалога је донело опипљиве резултате за Србију.

Осврћући се на потезе Београда у прошлости, он је навео да је „наш отпор требало да буде много снажнији, морали смо много боље, много више и много другачије“.

„Време које је отишло заувек никакво указивање прстом неће вратити. Морамо да извучемо поуке и да не кријемо од себе да нам се догодио тежак национални пораз, а економски губици се не могу ни пребројати“, навео председник Србије.

Он је навео да је тога био свестан и пре седам година када је дошао на власт, „са жељом да се ухвати у коштац и да извуче за народ на Косову највише што може“ и да се није одлучио за наставак лажи и самообмана.

„Нема Србије, нема наше власти на Косову сем суштински у здравству и школству“, навео је председник.

Он је навео да су власти у Београду кренуле да „нешто урадимо тамо где годинама нико ништа није урадио сем нас“.

„Кренули смо да разговарамо с Албанцима који не само да желе независно Косово већ и Велику Албанију. И седам година смо се тешко, ужасно тешко свађали, борили за Србију. И данас могу мирно да кажем – нисмо изгубили ништа више од онога што је већ било изгубљено, већ смо кренули да враћамо“, додао је Вучић.

Шта је то што смо свакако добили, упитао је и одговорио – добили смо мир.

„Нама после свих тих катастрофалних чињеница се ништа није догодило, сачували смо мир и снажнију економију које је породила српског снажнијег човека“, рекао је Вучић.

„Они који постављају питање какав је Вучићев план, би требало да питају какав је план Албанаца“

Они који постављају питање какав је Вучићев план, заваравају сами себе, рекао је председник.

„Треба да поставе питање какав је план Албанаца , какав је план Немаца јер смо ми мањи играчи од свих њих. Или ћемо да кажемо снажнији смо од свих њих? Замрзнут конфликт не може да постоји као наше решење јер га Албанци не желе. Питање је дана и месеца када ће да нападну Србе јер они то више не могу да поднесу. Како ћемо да издржимо напад Албанаца? Доћи ћу и до тога“, рекао је Вучић.

Он је рекао и да „нормализација може бити само у два случаја – постизање споразума да је Косово независна држава, као две Немачке“, а да „Албанци то неће, Американци то неће, кажу морамо да признамо, ми нећемо и тако у круг“.

Друго решење је, каже председник, разграничење.

„У десетоструко повољнијој ситуацију смо нудили разграничење да сачувамо здраво ткиво на Косову. Доживео сам најжешћу хајку, не само од запада, већ и од дела лажних родољуба у Србији који су им дали независност на тацни. Та идеја (разграничења) је у овом тренутку потпуно пропала. Ја сад видим да су сви згрожени идејом да Срби било шта добију“, каже Вучић.

Додаје: „Говорили су у међународној заједници да Србија нема ништа на Косову, говорили су, а ја сам говорио упркос свим поразима – хоћемо заштиту интереса не само Срба на Косову већ целе Србије“.

Одлука на референдуму

„О Косову ће грађани ће одлучивати на референдуму уколико буде постигнут компромис са Албанцима, али сам скептичан да ће га бити“, рекао је Вучић.

Он је у Скупштини Србије на седници о Косову рекао да ће референдум бити обавезујући и да ће „бити онако како народ одлучи“.

„У случају да нема компромиса Албанци ће напасти Србе на Косову. Иако је тешко и знамо да је на Косову НАТО, ми погром Срба нећемо дозволити. Неће бити поново Олује и Бљеска“, рекао је Вучић у Скупштини Србије подносећи извештај о Косову.

Он је додао да је Србија са тим упознала међународну заједницу, као што је начелник Генералштаба ВС Милан Мојисиловић обавестио о томе команданта НАТО.

Према његовим речима, то је један макар мали разлог зашто напада до сада није било.

Он је позвао све да му покажу неког „новог Обилића који може лако да врати Косово“.

„Где је он? Покажите ми таквог међу владикама, песницима, политичарима, тог јуначког сина и ја ћу се склонити јер ја то нисам у стању. У супротном нећу (се склонити)“, рекао је Вучић који је у парламенту извештај подносио два сата и 25 минута.

На седницу није дошао део опозиције који и даље бојкотује рад парламента и који истиче да је седница о Косову „фарса“ актулене власти и „фингирање дијалога“, што су критиковали посланици владајуће коалилције оптужујући их да избегавају дијалог.

Из опозиције наводе и да грађани од председника Србије неће чути ништа ново, нити ће бити изнет било какав предлог о решавању косовског питања.

Вучића су испред парламента дочекали посланици Двери са разгласом и повицима „издаја, издаја“, али и посланице Српске напредне странке које су његов долазак пропратили аплаузом.

Шеф Двери Бошко Обрадовић је негодовао и зато што је дозвољено да у парламент уђу представници Српске листе, а „није дозвољено оним Србима са Косова који другачије мисле“.

Владајућа већина оценила је да је опозиција неодговорна и да то што нису дошли на седницу показује да јој није стало до Косова.

„Покушај криминализације Севера Косова“

Вучић је констатовао како је у последњих двадесетак дана у три текста у значајним страним медијима наведено да је до блокирања идеје о разграничењу довело убиство Оливера Ивановића, једног од лидера на Косову и политичког противника Српске листе.

„Они то раде са следећом намером – да се криминализује наш народ на Северу Косова, посебно са Севера који нису хтели да допусте заузимање Албанаца. Прошло је година и шест месеци, ништа се није дешавало. Прво су знали ко је убио и како је убио, а прошло је годину и шест месеци и сад ништа не знају. Држе људе у притвору на основу изјава политичара са Савског венца, све су то радили да би Север Косова постао лака мета за све њих јер је до тог тренутка био тврд орах. Данас је он неупоредиво лакша мета. Честитам им на томе, али их упозоравам да никада нису успели да ослабе српски народ у покрајини ни на Северу“, навео је Вучић.

Седници Скупштине Србије о Косову, поред посланика владајуће већине из Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, Покрета социјалиста, Социјалдемократске партије Србије, Партије уједињених пензионера, Савеза војвођанских Мађара, Странке помирења и правде и Народне сељачке странке присуствује и део опозиције.

На седници су посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије, Лиге социјалдемократа Војводине, Странке модерне Србије.

Присуствују и Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија, и самостални посланик Миладин Шеварлић који је дошао у народној ношњи.

На седницу су и посланици Зелене странке Горан Чабради и Александра Чабраја, посланик Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов и посланик Заједно за Шумадију Верољуб Стевановић.

На почетку седнице изгласано је да расправа уместо пет, траје десет часова.

Пошто председник Србије поднесе извештај, почеће расправа која би могла да траје и сутра. По завршетку расправе извештај ће бити стављен на гласање.

Владина Канцеларије за КиМ је Скупштини послала извештај о преговорима са ЕУ од 2013. У Скупштину Србије је пре неколико дана стигао извештај Канцеларије Косова и Метохије, а део опозиције је оценило да је извештај „сраман“, да није поднет план за будућности нити циљеви деловања већ је само наведено шта је Влада Србије радила односно у шта је улагала финансијска средства, а да је што се тиче преговора са Приштином само хронолошки побројано оно што је јавности већ познато.

инсајдер.нет.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар