Почетна » Професор Огњен Радоњић поднео оставку у Већу Београдског универзитета због одлуке о докторату Малог

Професор Огњен Радоњић поднео оставку у Већу Београдског универзитета због одлуке о докторату Малог

од admin
0 коментар

 

„Налаз Одбора да је мишљење Стручне комисије ФОН-а нејасно, непотпуно и контрадикторно представљао је довољну основу за доношење коначне, другостепене одлуке Одбора о повреди Кодекса професионалне етике УБ, којом би се преиначила одлука Научно-наставног већа ФОН-а, нарочито ако се узму у обзир и нови докази о плагирању изнесени у жалби коју је иницирао академик Душан Теодоровић крајем маја ове године“, навео је Радоњић, а објавио је Н1.

Он је додао да, с обзиром на наведене „нејасноће, непотпуности и контрадикторности” везане за мишљење стручне комисије ФОН, Одбор је, пре доношења коначне одлуке, могао да затражи и додатна објашњења од свих учесника у поступку и других стручних лица.

Како је навео, уместо тога, Одбор је одлучио да овај предмет врати на поновно одлучивање факултету који је већ утврдио да је преписивање које је констатовано у дисертацији Синише Малог – дозвољено.

„Ова одлука универзитетског органа јасно сведочи о неповратној деградацији система високог образовања у Републици Србији, која је последњих неколико година значајно добила на убрзању, захваљујући, пре свега, ниподаштавајућем односу владајуће већине према члановима универзитетских заједница”, наводи у писму Радоњић.

Он је истакао да „дубоко забринут због све интензивнијег деловања тих разорних сила, осећа моралну обавезу да поднесем оставку у већу Универзитета”.

„Наш универзитет очигледно није у стању да заштити доследно спровођење правних аката које је сам утврдио и донео и није нашао за сходно да стане у одбрану права на слободно изговорену реч неколицине својих професора који су због својих јавних наступа постали предмет вишенедељног безочног прогона од стране вршилаца власти ове земље”, закључио је Радоњић.

Подсетимо, јуче је одржана седница Одбора за професионалну етику Београдског универзитета на којој је одлучено да предмет оспорене докторске дисертације Синише Малог буде враћен ФОН-у на поновно одлучивање.

„Одбор је утврдио да је мишљење Стручне комисије Факултета, на основу којег је донета одлука факултетског Наставно-научног већа непотпуно, нејасно и контрадикторно, што спречава Одбор да донесе коначну одлуку“, навео је Одбор у саопштењу.

Због овакве одлуке Одбора, Слободан Првановић са Инстутута за физику поднео је оставку на место заменика члана Одбора за професионалну етику Београдског универзитета. Он је за Инсајдер навео да је оставку поднео јер од самог почетка сматра да је очигледно да је докторска дисертација Малог плагијат.

Н1, Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар