Почетна » Ђилас: Нећемо учествовати у дијалогу о изборима са представницима власти ако не буде отворен за јавност

Ђилас: Нећемо учествовати у дијалогу о изборима са представницима власти ако не буде отворен за јавност

од admin
0 коментар

 

Председник ССП и један од лидера Савеза за Србију Драган Ђилас је у писму навео да је прихватио учешће на округлом столу на ФПН-у, и поред свог раније јавно изнетог става да је опозиција већ требало да саопшти да ће бојкотовати изборе, сматрајући својом обавезом да учини све што је у његовој моћи да се смање тензије које постоје у друштву.

„Прихватио сам да седим са људима који су ме стотине ихиљаде пута оптужили да сам криминалац, лопов, фашиста, насилник, са људима који сваког дана учествују у хајци на мене, због чега последице трпим не само ја, већ и моја деца и пријатељи. Прешао сам преко тога што нисте обавестили јавност о скупу који се одржава на факултету и на коме учествује педесетак људи, те је велики део јавности закључио да је у питању тајни скуп на коме је опозиција одустала од захтева дефинисаних током осмомесечних грађанских протеста“, написао је Ђилас.

Он је навео да је прихватио правило које је предложио организатор, да се у јавност не износи ко је шта говорио. То превило се, међутим, како наводи Ђилас, не поштује, „па Ана Брнабић и Информер или Информер и Ана Брнабић, свеједно, разлике и нема, јавности преносе неистине о садржају разговора“.

Додао је да не може да прихвати да Милан Антонијевић неистинито информише јавност да су учесници разговора били конструктивни, „да тендециозно саопштава како се бојкот током разговора није помињао и како договор само што није постигнут“.

Да би се, како је навео, избегло да јавности буде презентована лажна слика шта се дешава иза затворенх врата, Ђилас је предложио да се иста отворе за представнике медија и да сваки грађанин лично буде у прилици да види и чује како се ко понаша и какве ставове заступа.

„Уколико постоји жеља да се Србија трансформише у слободно и демократско друштво, никоме од учесника не може представљати проблем да грађани Србије и на тај начин буду упознати са ставовима организације које представља. У супротном ће се све ово претворити у циркус у коме ће свако износити своје виђење онога шта се на округлом столу дешава. А у томе ни Странка слободе и правде ни ја лично нећемо учествовати“, поручио је Ђилас у отвореном писму Милану Антонијевић и Фондацији за отворено друштво.

Антонијевић: Бојкот је поменут само једном или два пута, нису се сви одазвали

Писмо једног од лидера СзС Драгана Ђиласа уследило је након изјаве извршног директора Фондације за отворено друштво Милана Антонијевића која је објављена у листу Политика. Он је наиме изјавио да је на састанку власти и опозиције бојкот поменут само једном или два пута, као и да је „неопходно да имамо одређене закључке у кратком периоду, да већ током септембра може да се уђе у спровођење договореног“.

„Ми у овом тренутку, наравно, не можемо ићи на измену изборног законодавства, јер то се не ради у години уочи избора, али неки делови изборног процеса и изборних услова могу се унапредити и у овом периоду до избора“, рекао је Антонијевић.

На питање да ли би се тиме могао избећи бојкот избора дела опозиције, он је рекао да „ту можемо да се позовемо на историју, на два бојкота која смо имали и њихове последице, али, ако верујете, за три сата колико смо разговарали, бојкот је поменут једном или два пута“.

„И мислим да је добро да се бавимо могућношћу да се све врати у неке нормалне токове“, рекао је Антонијевић и додао да се нису одазвали сви које су звали на састанак.

Он је рекао да је састанак био само први корак и да је сада на реду појединачно разматрање четири теме – финансирање кампања, улога медија у предизборном периоду, бирачки спискови и изборна администрација и бирачко право грађана.

„Не знам да ли ми имамо пет милиона секунди до избора, не умем да рачунам, ја сам правник, али једну секунду смо потрошили на покушај да поново успоставимо дијалог у друштву“, рекао је Антонијевић, на констатацију да неки, попут Удружења „Један од пет милиона“, сматрају да је за овај дијалог сада прекасно.

Н1/Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар