Почетна » Због инцидента на скупштинским степеницама саслушан Бошко Обрадовић, Лончар и Ристичевић дају исказ 11. јуна

Због инцидента на скупштинским степеницама саслушан Бошко Обрадовић, Лончар и Ристичевић дају исказ 11. јуна

од admin
0 коментар

 

Како је саопштило Прво основно јавно тужилаштво након саслушања Обрадовића и још тројице чланова Двери, Обрадовић се, пре изношења одбране, није позвао на имунитет који му као народном посланику скупштине Републике Србије припада и изјавио је да нема сметњи за давање исказа и да ће се у вези имунитета изјаснити уколико против њега буде покренут кривични поступак.

Он је, како је саопштило Тужилаштво, “у својој одбрани, као и остали осумњичени, негирао радње извршења кривичног дела које му се ставља на терет, наводећи да није било физичког обрачуна нити жеље за физичким обрачуном, већ је да је то био политички протест од стране четворо посланика Српског покрета Двери, док су остали осумњичени изјавили да су том приликом присуствовали скупу Српског покрета Двери“.

Тужилаштво наводи да су сви осумњичени током саслушања, а након изношења одбране, одбили да одговарају на конкретна питања поступајућег заменика јавног тужиоца.

Тужилаштво додаје да ће испитати оштећене и сведоке, а потом донети наредбу о вештачењу повреда које је задобио оштећени. Такође, тужилаштво ће “предузети и друге радње за које сматра да су неопходне, као и оне које евентуално предложе осумњичени, све у циљу утврђивања чињеничног стања и правне квалификације, након чега ће донети коначну одлуку”.

„Не желим да дајем било какаве детаље са самог саслушања, желећи да оставим тужилаштву да оно даље ради свој посао. На Тужилаштву је да заврши процедуру истраге и на крају донесу одлуку. Једна опција је да одбаце кривичну пријаву, друга да покрену оптужницу“, рекао је Обрадовић.

Он је истакао да се у овом тренутку пред правосуђем у Србији воде поступци против 16 чланова Двери и да је то, како каже, најбоља слика двоструких стандарда правосуђа.

„Са једне стране правосуђе је ажурно када је 16 опозиционих представника на дневном реду, а са друге стране у својим фијокама држи предмете који се тичу криминала и корупције у врху актуелне власти“, рекао је Обрадовић.

Народни посланик Марјан Ристичевић и министар здравља Златибор Лончар своје исказе даће 11. јуна.

Лидер Српског покрета Двери и народни посланик Бошко Обрадовић од Првог основног јавног тужилаштва у Београду добио је позив за саслушање прошле недеље, а Двери су саопштиле да се неће позвати на посланички имунитет.

Након њега позиве за саслушање добила су још три члана овог покрета, потпредседник Извршног одбора Двери Славиша Милетић и потпредседник и члан Градског одбора Двери у Пожаревцу Марко Ђурђевић и Давор Ђурђевић.

Посланици Двери предвођени Обрадовићем 8. маја су на степеницама испред Скупштине Србије пресретали и насртали на посланике власти и министре, а било је и физичког контакта с појединима од њих.

Два дана након овог инцидента испред Скупштине Србије отпочела је серија штрајкова глађу, прво посланика Миладина Шеварлића, којем се потом придружио Бошко Обрадовић, да би након тога протест отпочели и посланици СНС-а Александар Мртиновић и Сандра Божић са захтевом да тужилаштво реагује и покрене истрагу против Бошка Обрадовића.

Након што је Прво основно јавно тужилаштво у Београду 12. маја саопштило да је МУП поднео кривичну пријаву против Обрадовића и још три особе због учешћа у инциденту испред Дома Народне скупштине, Мартиновић је прекинуо штрајк.

Обрадовић и посланик Двери Иван Костић, који се штрајку придружио након два дана, прекинули су протест 20. маја, наводећи да су успели да скрену пажњу јавности на недемократичност власти.

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар