Почетна » СРАМОТА Беба нас води у ЕУ

СРАМОТА Беба нас води у ЕУ

од admin
0 коментар

Владимир – Беба Поповић, кога је покојни премијер Зоран Ђинђић избацио из Владиног Бироа за комуникације, биће једна од централних фигура у преговарима Србије о чланству са ЕУ.

За једног од преговарача о питањима екологије, која чине око 70 одсто свих тема преговора са ЕУ, постављена је професорка Ађелка Михајлов, која је ангажована и као експерт Института за јавну политику који води Владимир – Беба Поповић. Овим су се и оствариле сумње да Поповићев институт сарађује са Владом Србије, којој не смета чињеница што је ЕУ одустала од потписивања уговора за пројекат Поповићевог института који је требало да финансира.

Коме треба Беба

Сам Поповић је и јавно говорио о сарадњи његовог института са српском владом, док је са друге стране Влада то увек демантовала. Занимљиво је да српским властима не смета сарадња са човеком који је јавно признао да је растурао снимке на којима, наводно, активисткиња цивилног друштва из Црне Горе Вања Ћаловић општи са псима. Очито, није им сметало ни то што је прошле недеље, баш из тог разлога, Европска комисија тражила обуставу потписивања уговора са његовим институтом, чији је пројекат пројекат “Женска влада западног Балкана” требало да финансира, и то са скоро 130.000 евра.

Преговарачи

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за “Блиц” да су, поред намере да се предано посвете, стручност и искуство у областима од значаја за преговарачки процес били једини критеријум за одабир особа које су се нашле у преговарачком тиму. Јоксимовићева на тај начин гледа и на избор Анђелке Михајлов.

– Као редовни професор универзитета и стручњак у одређеним областима, госпођа Михајлов је свакако испунила све услове да буде део државног преговарачког тима – каже Јоксимовићева.

Беба ћути

На питање да ли има проблем с тим што је Михајлов сарадник Поповићевог Института за јавну политику, Јоксимовићева каже да проблем може да има само са недостатком стручности, “а то у случају професорке Михајлов свакако није случај”. Јоксимовићева каже и да се уопште није бавила тиме што је ЕК тражила обустављање потписивања уговора са Поповићевим институтом.
– Не видим на који је то начин у вези са преговарачким тимом – каже Јоксимовићева.

Анђелка Михајлов каже за “Блиц” да не зна прецизно ко ју је формално предложио у тим, али каже да је имала подршку са неколико страна.

– То је експертски рад у Институту за јавну политику, професор сам универзитета и почасна председница две невладине организације – прича она, наводећи да је поглавље 27 које се тиче екологије веома захтевно и да на том пољу има још много посла да се уради.

Владимир – Беба Поповић јуче није одговарао на позиве и поруке “Блица”.

Јоксимовић: У тиму су професионалци

Министарка Јоксимовић је истакла да је идеја била да преговарачки тим не буде ексклузивно састављен од представника Владе, већ и професионалаца који се баве европским интеграцијама, представницима академске заједнице, невладиног сектора…
– Избором оваквог преговарачког тима желимо да, поред стручности, обезбедимо институционалну меморију јер ће преговори трајати дуже од мандата једне владе. Сталност позиције било ком члану тима може бити загарантована једино стручним и преданим радом. Свачији рад је подложан преиспитивању, како Владе тако и Скупштине – прича Јоксимовић.

 

Лана Гедошевић, Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар