Почетна » Србија ускоро добија нови сазив Народне скупштине – ко све улази у парламент

Србија ускоро добија нови сазив Народне скупштине – ко све улази у парламент

од Други Пишу
0 коментар

После одлучивања РИК-а, по приговорима и жалбама на поновљеним изборима у локалним самоуправама, биће утврђени и коначни резултати председничких, парламентарних и локалних избора. Потом, у року од 30 дана следи заказивање конститутивне седнице, коју сазива претходни председник. То се очекује до краја маја. У нови сазив републичке скупштине улази више од 30 политичких организација.

Поред политичких странака које до сада нису биле у Парламенту, улазе и посланици којима је то први мандат.

У нови скупштински сазив, тринаести од првих вишестраначких избора, са 11 изборних листа долазе и многи који ће први пут седети у посланичким клупама.

У врху листе СНС-а „Александар Вучић – Заједно можемо све“ са 120 посланичких места су лекари, спортисти и научници. Посланички мандат, први пут добиће и молекуларни биолог Јелена Беговић. У кампањи је истицала планетарни напредак у науци.

„Сада наука постаје економска категорија, биотехнологија, где ви користите жив систем да произведете нешто, постаје друга, трећа економска грана у развијеним земљама. То је наука и наука јесте постала економска категорија“, наводи Беговићева, преноси РТС.

Мандате су освојиле и странке које до сада нису биле у Скупштини. Заветници улазе у Парламент са 10 посланика, а листа коалиције Морамо заузеће 13 посланичких места.

„Ми јесмо нови у Скупштини, у тој врсти институције, али нас људи познају са улице, са разних дебата, анализа, телевизијских наступа, па и свега оног што смо радили претходних осам година, свакако зелене теме, очување животне средине, социјална правда“, наводи Радомир Лазовић из Коалиција Морамо.

Коалиција Нада и Монархисти Војислава Михаиловића улазе у Скупштину са 15 мандата, Патриотски блок – Двери и ПОКС Жике Гојковића са 10 посланика. Листи СПС, ЈС, Зелени – Ивице Дачића припала су 32 места.

Од мањинских странака у нови скупштински сазив – СВМ улази са 5 посланичких места, Странка правде и помирења – муфтијин аманет са три, и са по два посланика СДА Санџака и Заједно за Војводину.

Ставове дела Војвођана први пут из скупштинске клупе браниће посланик са листе „Заједно за Војводину“, адвокат Александар Оленик.

„Залагаћемо се за теме за које смо добио мандат од Војвођана, а то је број један – пијаћа вода у Зрењанину, Кикинди и околини. Број два, можда најважније – повећање субвенција за пољопривредника, за паора не само у Војводини, него за све које су у овом тренутку 10 до 15 пута мање, не 10 до 15 одсто, него 10 до 15 пута него у ЕУ“, наводи Оленик.

Првој седници, до избора председника Народне скупштине, председава најстарији посланик. Најстарији у предстојећем сазиву је Владета Јанковић, кандидат за градоначелника и посланика листе „Уједињени за победу Србије“, која улази у нови скупштински сазив са 38 мандата, што је сврстава на друго место по броју посланика.

Ако најстарији народни посланик не може или не жели да председава, седници Скупштине председаваће „следећи по старини“ – присутни народни посланик.

Ртс/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар