Почетна » СРБИЈА ЦЕНТАР ДАЈЕ ПУНУ ПОДРШКУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

СРБИЈА ЦЕНТАР ДАЈЕ ПУНУ ПОДРШКУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

од Други Пишу
0 коментар

Странка Србија Центар Срце даје пуну подршку пољопривредницима који су приморани да организују протесте и блокаде саобраћаја због изузетно лоше економске ситуације у којој се налазе због неодговорних поступака СНС власти.

И иначе веома тешку ситуацију у домаћем аграру, која је већ изазивала револт међу пољопривредницима, додатно отежава драстичан пад цена пољопривредних производа у односу на прошлу годину (нпр. цена кукуруза са 36 на 15 динара, сунцокрета са 73 на 39 динара), док је истовремено репроматеријал задржао изузетно високе цене (вештачко ђубриво је поскупелооко 300% претходне године).

Субвенције по хектару пољопривредног земљишта су најмање у Европи, а што је најгоре и поред тога многим пољопривредним произвођачима нису ни исплаћене.

Српски сељак плаћа најскупљи дизел у Европи, а постоје многе државе где је проблем прескупог горива решен помоћу тзв. „плавог дизела“ ослобођеног акциза и самим тим знатно јефтинијег од цена дизела на тржишту.

Србија центар се залаже за то и да се примени решење из развијених европских земаља где пољопривредници неморају да узимају комерцијалне кредите од банака по високим каматама него добијају бескаматну позајмицу од државе на основу своје производње, тј. култура које су засејали. На тај начин имају вишегодишњу сигурност у планирању своје производње.

Домаћи пољопривредници који треба да започну нову сезону сетве у њу улазе са губицима и оптерећени кредитима. Управо зато, уколико се захтеви пољопривредника не испуне, многи ће међу њима бити принуђени да продају своју земљу тајкунима, а увоз пољопривредних производа ће се још више повећати док ће цене хране драстично расти, што је све заједно посебно трагично за Србију која има више од 4.000.000 хектара обрадивог пољопривредног земљишта.

Можда ти се свиди

Оставите коментар