Почетна » Србија Центар: Ко и зашто гура мађарски МВМ у енергетски сектор Србије

Србија Центар: Ко и зашто гура мађарски МВМ у енергетски сектор Србије

од Други Пишу
0 коментар

Цену неуспешног покушаја министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић да кроз НО ЕПС-а испослује апсолутно штетну одлуку о издвајању хидросектора из састава ЕПС-а са циљем да се споји са мађарским МВМ, промптно су платили разрешењима са функција непослушни чланови НО и генерални директор ЕПС-а Томашевић.

Зато и не чуди да тек што се слегла прашина око неуспелог покушаја да МВМ преузме хидро сектор ЕПС, кад ево поново МВМ у новој причи. Овај пут је са ЈП Србијагас формирао ново заједничко предузеће СЕРБХУНГАС. Поучен претходним неуспехом, овај пут је режим ангажовао прву виолину за овакве послове – лично министра финансија Синишу Малог. Он је поверени задатак експресно реализовао.

Не би било нелогично да је нпр. ЈП Србијагас, који је доминантно задужен за гасни сектор Србије, са мађарским МОЛ-ом, компанијом задуженом доминантно за гасни сектор Мађарске, формирао заједничко предузеће када је трговина гасом у питању.

Али свакако заслужује објашњење да ЈП Србијагас овакву сарадњу реализује са МВМ-ом који покрива доминантно сектор електроенергетике Мађарске и у чијем власништву је и једина мађарска нуклеарна електрана.

Покрет Србија Центар СРЦЕ позива председницу Владе Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог да обавесте јавност о разлозима због којих МВМ мора хитно да уђе у енергетски сектор Србије, без обзира да ли му је делатност компатибилна. Да ли су то државни разлози, који су то разлози, ко и када их је дефинисао? Ако разлози нису државни, онда ни обашњење није потребно. Србија Центар је у претходним саопштењима указивао на индикативне везе људи приватно блиских врху режима са мађарском фирмом МВМ.

Можда ти се свиди

Оставите коментар