Почетна » Србија Центар: На делу је државни терор, а Рио Тинту је додељена уставна категорија

Србија Центар: На делу је државни терор, а Рио Тинту је додељена уставна категорија

од Жиг Инфо
0 коментар

Јучерашњи позив на саслушање Предрага Жунића, члана Општинског одбора Србија Центра Врачар, претрес његовог стана и подизање оптужнице садржи обиље процесних неправилности.

– Жунића су још у суботу пробали да нађу у стану и да му одмах изврше претрес стана. Како га нису нашли код куће оставили су му позив да се у својству грађанина јави у УКП. Тамо му је речено да је, ипак, окривљен, а на терет му се стављају кривична дела из члана 309 – позивање на насилну промену уставног уређења и члана 320 – припремање дела против уставног уређења и безбедности Републике Србије. Разлог је што је Жунић један од администратора на Фацебоок страници, која је се противи ископавању литијума. Цео поступак пун је процесних неправилности, почев од позива у којем није наведен разлог, нити врста кривичног дела због кога се позива у полицију, већ само да је по налогу Вишег суда. Спорно је што су интереси Рио Тинта изједначени са интересима Србије. Не знамо на који начин је прекршен Устав и на који се начин се спроводи насилна промена уставног уређења. Не знамо од када је Рио Тинто постао уставна категорија у Уставу Републике Србије. Режим је у завршној фази чим је почео са незаконитим саслушањима – изјавио адвокат Стефан Јањић, генерални секретар Србија Центра, на данашњој конференцији за новинаре.

Предраг Жунић нагласио је да је оно што се са њим дешавало део много ширег процеса.

– Десетине људи широм Србије је приведено, одузимани су им уређаји. Из разговора са полицајцима закључио сам да је све то због тога што је неко у суду проценио да те објаве имају неке елементе који позивају на рушење поретка. Неопходно је да се и као грађани и као организације оснажимо и не покажемо страх. Зато ми много значи подршка странке чији сам члан. Та врста заједничког деловања невладиног сектора, неформалних група грађана и странака је оно што ће нам бити неопходан ресурс да би ову борбу успешно довели до краја. Сама чињеница да сам члан Србија Центра говори о томе да сам се увек залагао за мирну смену власти путем избора – рекао је Жунић и додао да евентуални разлог због кога је он, поред свих осталих администратора, изабран да буде оптужен можда лежи у чињеници да је дуго година био државни службеник.

– Можда сам посебно био интересантан зато што сам дуго година радио као психолог у БИА. Можда сам се и раније замерио СНС. У том смислу то је лоше за њих, јер сам био привржен заштити уставног поретка. То сам и данас, јер са позиција активизма ми смо последња брана заштите уставног поретка, а не рушења. Позвао бих колеге које раде у судству и полицији да још једном пажљиво прочитају Устав и да виде у којим га све тачкама власт руши.

Петар Бошковић, члан Председништва Србија Центра, истакао је да у току државни терор.

– Сведоци смо да је Србија постала колонија, а Александар Вучић колонијални управник. На сцени је државни терор. Уместо да разговара и осети пулс народа, он примењује силу. То смо у време комунизма већ прошли. Овде недостају још само црни мантили, УДБА и хапшења по улицама. Виле од ДИПОС-а су већ узели, тако да се поново враћа на сцену наратив који смо већ прошли као народ. Ово неће ослабити Србија Центар, већ ће нас ојачати. Вучићу се једноставно десио народ, а он више нема никакву комуникацију осим са странцима, који свог колонијалног управника подржавају у највећој могућој мери – закључио је Петар Бошковић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар